Uw bestelling

Begroten met beleid
excl. btw € 40,61

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen

  • Online geen verzendkosten
  • Veilig betalen: factuur bij levering
  • 14 dagen retourrecht

Begroten met beleid

De afgelopen twee decennia zagen we bij de overheid de opmars van New Public Management. Daarbij worden sturings- en verantwoordingsmethoden uit het bedrijfsleven
gebruikt. Bij de rijksoverheid leidde dit tot het VBTB proces, bij gemeenten en provincies tot het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).

Pleidooi voor planning en control op maat
In dit handboek leggen Paul Bordewijk en Henk Klaassen New Public Management op de snijtafel. Zij bepleiten een veel genuanceerdere aanpak, waarbij overheidstaken worden onderscheiden naar de vorm van marktfalen waarop zij een antwoord geven, de positie van de inwoners daarbij, de bedrijfsvoering en de mogelijkheid taken over te laten aan anderen. De auteurs laten ook zien hoe dat in de praktijk bij verschillende gemeentelijke taken moet worden toegepast.

  • Boek
  • 240 pagina's
  • Bestelcode 9789012574860
Omschrijving
De afgelopen twee decennia zagen we bij de overheid de opmars van New Public Management. Daarbij worden sturings- en verantwoordingsmethoden uit het bedrijfsleven gebruikt. Bij de rijksoverheid leidde dit tot het VBTB proces, bij gemeenten en provincies tot het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).

Hoewel de overeenstemming over New Public Management onder financiële specialisten zo groot is, dat van een beleidsparadigma kan worden gesproken, blijken in de praktijk de resultaten tegen te vallen, en sturen gemeenteraden liever op activiteiten dan op maatschappelijke effecten. New Public Management kan ook tot perverse effecten leiden, zoals bij het ‘afrekenen’ van instellingen voor Hoger Onderwijs op aantallen afgestudeerden.

Pleidooi voor planning en control op maat bij de gemeenten
In het handboek Begroten met beleid leggen Paul Bordewijk en Henk Klaassen New Public Management op de snijtafel. Zij bepleiten een veel genuanceerdere aanpak, waarbij overheidstaken worden onderscheiden naar de vorm van marktfalen waarop zij een antwoord geven, de positie van de inwoners daarbij, de bedrijfsvoering en de mogelijkheid taken over te laten aan anderen. Dit alles is van belang voor de wijze van begroten en voor afrekenen en evalueren. Zo komt men tot planning en control op maat.

De auteurs laten ook zien hoe dat in de praktijk bij verschillende gemeentelijke taken moet worden toegepast.

De auteurs
Paul Bordewijk was tien jaar wethouder van Financiën in Leiden, en werkte sindsdien als onderzoeker, adviseur en docent op het terrein van het openbaar bestuur. Hij geniet grote bekendheid als publicist op het terrein van de gemeentefinanciën, onder meer door columns in verschillende tijdschriften en artikelen in B&G.

Henk Klaassen is universitair hoofddocent bij de opleiding Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij vooral de economische aspecten onderwijst. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift TPC, Tijdschrift voor Public Governance, Audit en Control.

Samen publiceerden Bordewijk en Klaassen in 2000 'Wij laten ons niet kennen', dat destijds een schok door de wereld van de gemeentefinanciën deed gaan vanwege de kritiek op de toen in zwang zijnde productbegroting.
Product details
Bestelcode 9012574862
Productsoort Boek
Aantal pagina's 240
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort A-boek
Levertermijn 2 tot 3 werkdagen
Beschikbaarheid Leverbaar