Uw bestelling

Belastingheffing van dividend en de interne markt. FWR Deel 16
excl. btw € 62,40

Levertijd: 4 tot 5 werkdagen – Printing on demand

  • Online geen verzendkosten
  • Veilig betalen: factuur bij levering
  • 14 dagen retourrecht

Belastingheffing van dividend en de interne markt. FWR Deel 16

Fiscaal Wetenschappelijke Reeks Deel 16

dr. E. Nijkeuter

Dit boek bevat een onderzoek naar de belastingheffing van dividendinkomsten van natuurlijke personen in Nederland. Ondernemers, aanmerkelijk belanghouders en beleggers worden voor hun dividendinkomsten in Nederland verschillend belast. Het gaat daarbij zowel om de bepaling van de grondslag als het tarief.

  • Boek
  • 426 pagina's
  • Bestelcode 9789012384773
Omschrijving
Dit boek bevat een onderzoek naar de belastingheffing van dividendinkomsten van natuurlijke personen in Nederland. Ondernemers, aanmerkelijk belanghouders en beleggers worden voor hun dividendinkomsten in Nederland verschillend belast. Het gaat daarbij zowel om de bepaling van de grondslag als het tarief.

Wet IB 2001
Deze verschillende belastingheffing is het gevolg van de invoering van de analytische Wet IB 2001. Ook in grensoverschrijdende situaties is er sprake van verschillen in belastingheffing. Voor niet-ingezeten aandeelhouders is de Nederlandse dividendbelasting vaak eindheffing. Voor ingezeten aandeelhouders is de Nederlandse dividendbelasting als voorheffing verrekenbaar met de verschuldigde inkomstenbelasting. Indien een ingezeten aandeelhouder dividend uit buitenlandse bron ontvangt, is de in het buitenland geheven bronbelasting veelal lastiger te verrekenen met de in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting, dan de Nederlandse dividendbelasting die in een vergelijkbare binnenlandse verhouding zou zijn ingehouden.

Het onderzoek
Dit onderzoek richt zich op de verschillen in belastingheffing in binnenlandse en grensoverschrijdende aandeelhouder/vennootschapsverhoudingen. In hoeverre zijn de geconstateerde verschillen in fiscale behandeling Europeesrechtelijk
aanvaardbaar? De rechtspraak van het HvJ EU dwingt er toe dat een niet-ingezeten aandeelhouder niet zwaarder belast wordt voor het door hem ontvangen dividend dan een aandeelhouder die in Nederland woont. Daarnaast mag uit het buitenland afkomstig dividendinkomen bij een inwoner van Nederland niet zwaarder belast worden dan dividend dat in vergelijkbare binnenlandse situaties is uitgekeerd. De interne markt vereist immers dat aandeelhouders niet (fiscaal) belemmerd worden in hun keuze tussen aandelen in een in Nederland gevestigde vennootschap of een in een andere EU-lidstaat gevestigde vennootschap. Ook mogen buitenlandse aandeelhouders (fiscaal) niet slechter behandeld worden dan Nederlandse aandeelhouders indien zij aandelen in een Nederlandse vennootschap houden.

Aanbevelingen
Een belangrijke bevinding van het onderzoek is dat de Wet IB 2001, in samenhang met de Wet DB 1965 en het Bvdb 2001, een behoorlijk aantal bepalingen kent dat (in de specifieke omstandigheden van het geval) niet in overeenstemming is met de eisen die de interne markt stelt. Dit boek bevat daarom eveneens een aantal aanbevelingen tot wijziging van de relevante wettelijke bepalingen. De kern van de aanbevelingen vormt de invoering van een bevrijdende dividendbelasting van natuurlijke personen.

De auteur
Erwin Nijkeuter (1975) is als universitair docent verbonden aan de capgroep fiscaal recht van de Erasmus Universiteit Rotterdam en belastingadviseur bij KPMG Meijburg & Co te Arnhem.
Product details
Bestelcode 901238477X
Productsoort Boek
Aantal pagina's 426
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Fiscaal Wetenschappelijke Reeks Deel 16
Boeksoort W-boek
Levertermijn 4 tot 5 werkdagen – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) dr. E. Nijkeuter