Swipe to the left

7 vragen over het Groot Juridisch Woordenboek

Print
7 vragen over het Groot Juridisch Woordenboek
By Wasima Khan, auteur Groot Juridisch Woordenboek 6 augustus 2018 2744 keer bekeken Geen opmerkingen

Recent is bij Sdu het Groot Juridisch Woordenboek verschenen. Een handig papieren en online overzicht van alle juridische termen, zowel voor studenten als voor de juridische professional. Hoe is het idee ontstaan voor dit woordenboek en waarin onderscheidt deze uitgave zich? Sdu stelde zeven vragen aan initiatiefnemer en auteur Wasima Khan (32).

1. Hoe is het idee ontstaan?

“Tijdens mijn studies Fiscaal en Financieel Recht leerde ik veel nieuwe juridische termen kennen. Als eerstejaars noteerde ik de definities ervan en de bijbehorende wetsartikelen en jurisprudentie, vooral voor mijn tentamens. Maar vanwege mijn passie voor taal werd dat steeds meer een liefhebberij. Toen ik aan mijn proefschrift werkte, breidde mijn arsenaal aan juridische termen zich uit. Ook bladerde ik vanwege mijn rechtsvergelijkende onderzoek steeds vaker door de Amerikaanse Black’s Law Dictionary. Tijdens een onderzoeksreis in de VS ontstond het ‘aha-moment’. Waarom mijn verzameling termen niet uitbreiden en bundelen in een mooie Nederlandse Law Dictionary? Nadat dit idee een tijd op de plank had gelegen, benaderde ik vorig jaar enkele uitgeverijen die alle laaiend enthousiast waren. Zeker Sdu. Toen besefte ik dat m’n idee realiteit zou worden.”

2. Wat voegt deze uitgave toe?

“Het Groot Juridisch Woordenboek (GJW) onderscheidt zich met zijn unieke alles-in-één karakter. De opgenomen juridische termen zijn niet alleen voorzien van een definitie, maar bevatten ook verwijzingen naar de rechtsgebieden waartoe ze behoren, naar relevante wetsartikelen, synoniemen, Engelse vertalingen en rechterlijke uitspraken. In de dagelijkse praktijk is het GJW het onmisbare zusje van Sdu’s wettenbundel. In de wettenbundel kun je gericht zoeken naar bepaalde wetsartikelen die bij bepaalde juridische leerstukken horen. Heb je andersom een juridisch leerstuk in gedachten, maar weet je even niet (meer) welk wetsartikel je daarvoor moet opzoeken, dan biedt deze uitgave uitkomst.”

3. Wat moest je zoal voor dit boek doen?

“Ik startte zomer 2017 met een begrippenlijst; het raamwerk van het GJW. Daarvoor raadpleegde ik talloze woordenboeken, wetten, parlementaire stukken, juridische handboeken, kranten en nieuwsbrieven. Dat leverde een uitgebreide lijst op met meer dan 10.000 juridische termen. Toen volgde onder meer de enorme klus van het invullen van de definities, synoniemen, vertalingen en jurisprudentie die bij de termen horen.” Al met al was het monnikenwerk, maar wel met een sexy eindresultaat. Het GJW ziet er schitterend uit, dankzij het bevlogen team bij Sdu. Dat heeft mijn kopij met een fraaie vormgeving weten ‘om te toveren’ tot een bijzonder handig naslagwerk voor zowel rechtenstudenten als juridische professionals.”

4. Waarin verschillen beide edities?

“De eerste studenteneditie van het GJW bevat ruim 7.000 veelgebruikte juridische termen die studenten al snel zullen tegenkomen tijdens hun rechtenstudie, bijvoorbeeld ‘aansprakelijkheid’ en ‘onrechtmatige daad’. De editie voor professionals is uitgebreider met meer dan 10.000 termen uit meer dan negentig rechtsgebieden. Naast de basistermen bevat het zeer specialistische en onalledaagse termen, bijvoorbeeld ‘monsterrol’ of ‘robotadvies’. De online editie zal in het begin qua omvang gelijk zijn aan de papieren versies. Maar die zal zeker snel groeien, want die uitgave wordt het hele jaar door bijgehouden.”

5. Hoe zorg je ervoor dat je compleet bent?

“Het samenstellen van een woordenboek is mensenwerk. Je moet keuzes maken over de op te nemen termen. Per definitie zijn alle woordenboeken daardoor waarschijnlijk incompleet. Bij een juridisch woordenboek speelt ook nog mee dat het recht erg omvangrijk is en ook continu aan veranderingen onderhevig is. Het is dan ook nooit uit te sluiten dat ik een term misschien (nog) niet heb opgenomen. Door mijn ogen en oren open te houden en feedback van de lezers te verwelkomen, hoop ik dit naslagwerk in de loop der tijd zo compleet mogelijk te maken.”

6. Wat houdt een ‘levende’ uitgave in?

“Het recht en haar taal zijn voortdurend in beweging. Daarom zal er regelmatig een nieuwe druk van de papieren uitgaven met méér termen verschijnen en daarnaast zal de inhoud van de online versie doorlopend worden geüpdatet.”

7. Hoe beviel de samenwerking met Sdu?

“Als rechtenstudente wist ik al dat Sdu een professionele juridische uitgever is die een persoonlijke en warme service levert aan haar klanten. Nu weet ik uit ervaring dat zij diezelfde service ook levert aan haar auteurs. Het team bij Sdu was bij mijn pitch voor het GJW meteen enthousiast en we zaten op dezelfde lijn over hoe het eruit zou komen te zien. Een goede match.”

Tips, vragen en opmerkingen zijn van harte welkom. Stuur een bericht naar grootjuridischwoordenboek@sdu.nl. Na publicatie attendeert Sdu u via Twitter op een actueel ‘juridisch woord van de dag’. Volg deze dagelijkse actie via @GrootJuridischW.

Meer weten over het Groot Juridisch Woordenboek?

Neem dan een kijkje op onze website: https://www.sdu.nl/groot-juridisch-woordenboek.html

Direct bestellen? Dat kan natuurlijk ook: Gebonden editie, Studenteneditie, Online versie.

Foto auteurOver Wasima Khan
Wasima Khan (32) is geboren en getogen in Den Haag. Zij studeerde Fiscaal Recht (bachelor en master) en Financieel Recht (master) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Tijdens haar masterstudies werkte ze parttime bij Ernst & Young’s Centre for Tax and Legal Knowledge en volgde ze een honours master class aan de EUR. Na de succesvolle afronding van deze master class werd ze geselecteerd voor een vierjaarse onderzoeksscholarship aan diezelfde universiteit. Naast haar onderzoekessays schreef ze in die periode ook onderwerpen die haar bijzondere interesse hebben. Denk aan een burgereed, sociaal ondernemerschap en de wisselwerking tussen ondernemerschap en mensenrechten. Met deze essays won ze enkele (inter)nationale essaywedstrijden. Na afloop van de vierjaarse onderzoeksperiode besloot Khan haar schrijftalent als freelance auteur verder in te zetten. De voltooiing van haar onderzoek zet zij nu als buitenpromovendus voort.Posted in: Sdu