Swipe to the left

september 2016

Herstelbemiddeling niet alleen voor het plebs

"Gisteravond ontving ik nog een e-mail in deze zaak met als bijlage een brief van een door de verdediging ingeschakelde mediator in deze overvallen zaken". De Voorzitter van de meervoudige strafkamer in de rechtbank begon op deze manier in aanwezigheid van een groot aantal slachtoffers en verwanten de inhoudelijke behandeling van een zaak.

Belediging van een agent, een lastig te omlijnen domein?

By 22 september 2016 15099 keer bekeken

Op 2 september jongstleden sprak het Hof Arnhem-Leeuwarden (Hof Arnhem Leeuwarden 2 september 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:6993) een verdachte vrij van het beledigen van een agent. De verdachte had in Houten midden in de nacht tegen een agent gezegd: "Dat doe ik niet voor jou mafkees." Hij werd vervolgd voor belediging van een agent. De verdachte werd in eerste aanleg veroordeeld en stelde hoger beroep in. Het hof oordeelde dat gelet op de omstandigheden waaronder de verdachte de uitlating had gedaan - in het bijzonder dat alleen de verdachte en de agent op straat waren- niet de strekking had de verbalisant in zijn eer en goede naam aan te randen. Hoewel de uitspraak snel werd verspreid via Twitter, denk ik niet dat deze uitspraak in zijn algemeenheid verstrekkende gevolgen zal hebben. Ik kom hier later op terug.

Gefinancierde rechtsbijstand in strafzaken: speelbal van de politiek

In politiek Den Haag worden vergaande plannen gesmeed om de gefinancierde rechtsbijstand in strafzaken te hervormen. De wijze waarop het kabinet en de twee regeringspartijen deze hervormingen willen uitvoeren is echter ronduit verbijsterend.

De bejegening van een verdachte op zitting

By 8 september 2016 18451 keer bekeken

Empathisch vermogen is een gewenste eigenschap voor mensen die in de (strafrecht)advocatuur werken. Je kunnen inleven in een verdachte, diens zaak (en soms het delict) is een pré. Soms helpt het ook om een pleidooi extra levendig te maken. Of een advocaat deze eigenschap bezit, zal een cliënt vaak snel aanvoelen. Je hebt het, of je hebt het niet, in meer of mindere mate. Natuurlijk is tevéel empathisch vermogen ook weer niet goed. Indien iemand teveel gevoel voor de verdachte of de zaak heeft, kan dit de zaak juist negatief beïnvloeden.