Swipe to the left

mei 2017

De dood en rechtsmiddelen

By 30 mei 2017 10214 keer bekeken Geen opmerkingen

Het EHRM heeft in de zaak A.P., M.P. en T.P./Zwitserland van 29 augustus 1997 in het algemeen gesteld dat (par. 48): ‘It is a fundamental rule of criminal law that criminal liability does not survive the person who has committed the criminal act.’ Hoe pakt de dood van een (gewezen) verdachte bij ons uit in het licht van rechtsmiddelen?

Belastingrechter met timmermansoog

By NDFR Exclusief 24 mei 2017 5232 keer bekeken Geen opmerkingen

Rechter Aart Fase is gegrepen door de ambachtelijke kant van zijn vak. Steeds opnieuw wordt een uniek product gemaakt. Daarbij zijn empathisch vermogen en een scherp timmermansoog essentiële competenties.

Ook bij het bindend referendum geldt: wie A zegt, moet ook B zeggen

By Rutger van den Dikkenberg, redacteur SC 23 mei 2017 15922 keer bekeken Geen opmerkingen

Na lang wikken en wegen, zien PvdA, GroenLinks en D66 af van het bindend referendum. Een blamage voor de partijen die tot het gedoe met het Oekraïne-referendum nog hartstochtelijk vóór waren. Ongrondwettelijk ook nog eens.

Hoe scoort de NAM beslissing op de juridische schaal van.. ?

By 16 mei 2017 15015 keer bekeken Geen opmerkingen

De kracht van aardbevingen wordt aangeduid met gebruikmaking van de schaal van Richter. Met deze schaal worden aardbevingen geclassificeerd op basis van hun sterkte in verhouding tot andere aardbevingen. Een dergelijke schaal bestaat niet voor rechterlijke uitspraken: de sterkte van een uitspraak wordt niet afgemeten aan andere uitspraken. Evident is, dat de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 20 april 2017 anders hoog zou scoren op de juridische schaal van Richter.

Verantwoordingsdag 2017: ‘Iedereen blijft tot het af is’

Op de derde woensdag in mei is het weer Verantwoordingsdag. Een dag waar Stephanie de Jong-Gertenaar van Sdu elk jaar naar uitkijkt, want zij coördineert het proces rondom de begroting en het jaarverslag. Een prestigeklus, vindt ze. ‘We zijn trots dat we dit al 200 jaar mogen doen.’

Lees meer Posted in: SduOverheid

​Wet Huis voor Klokkenluiders beschermt klokkenluiders onvoldoende

De Wet Huis voor Klokkenluiders is afgelopen zomer in werking getreden. Deze wet regelt het melden van misstanden en moet klokkenluiders beter beschermen, maar slaagt daar maar beperkt in. Een klokkenluider die een overtreding aan de kaak wil stellen, kan beter de boeken van John Grisham lezen en daar tips uit halen (Bewijs op een veilige plek bewaren! Altijd contant betalen!), dan zich tot het Huis wenden.

Lees meer Posted in: Sdu

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

By 11 mei 2017 4119 keer bekeken Geen opmerkingen

Dat de rollen en belangen van een advocaat en officier van justitie niet dezelfde zijn, moge duidelijk zijn. Voor de advocaat staan de belangen van een cliënt voorop, terwijl de officier van justitie (ofwel het OM) zorg draagt voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten en de daders die hierbij horen. Ik meen echter dat de advocaat en officier van justitie niet altijd lijnrecht tegenover elkaar hoeven te staan. In deze blog zal ik toelichten dat sommige zaken en cliënten zich – evident - lenen voor een gezamenlijke doelstelling, namelijk het bestrijden van recidive door middel van het bieden van hulp aan de verdachte.

Koopman, dominee of koopman-dominee?

By NDFR Exclusief 10 mei 2017 5961 keer bekeken Geen opmerkingen

Belastingontwijking door multinationals kan immers de concurrentie verstoren en de integriteit van het belastingsysteem onder druk zetten. Hoe ver gaan de EU-lidstaten bij implementatie van de richtlijn?

Geen Stijl en de vrijheid van meningsuiting

By 9 mei 2017 179822 keer bekeken Geen opmerkingen

De vrijheid van meningsuiting stond afgelopen week weer eens in de schijnwerpers van het publieke debat. Bij veel van de deelnemers aan dat debat blijkt echter onvoldoende kennis aanwezig over de elementaire facetten van die vrijheid van meningsuiting en dan met name de beperkingen daarvan.

Nederlandse ‘pre-pack’ op losse schroeven

By 8 mei 2017 7889 keer bekeken Geen opmerkingen

Het kabinet wil de Nederlandse praktijk van doorstarten bij een faillissement vastleggen in de wet. Maar vlak voor de eindstreep rijzen er nieuwe vragen over het voorstel. Reden: een explosief advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof.

Lees meer Posted in: Sdu