Swipe to the left

juli 2017

Vrouwe Justitia is niet langer blind, maar scheel

By 27 juli 2017 7433 keer bekeken Geen opmerkingen

Op 16 juni 2017 kwam er een (voorlopig) einde aan de strijd die mijn kantoorgenoot Juriaan de Vries en ik in een zaak van onze cliënt hebben gevoerd tegen de methode van de dynamische verkeerscontrole. Nadat het Gerechtshof Amsterdam in onze zaak de methode op 21 december 2015 onrechtmatig verklaarde en de Hoge Raad die beslissing op 1 november 2016 weer vernietigde oordeelde het Gerechtshof Den Haag - na verwijzing - dat al onze verweren over de methode in zijn algemeenheid en in de zaak van onze cliënt in het bijzonder, afstuiten op het voornoemde arrest van de Hoge Raad en daarmee was de kous af. Op elegante wijze werd cliënt door het hof nog wel vrijgesproken van het aan hem tenlastegelegde feit, zodat de weg naar een tweede cassatieprocedure direct werd afgesloten.

De dag van een specialist autobelastingen

By NDFR Exclusief 26 juli 2017 1294 keer bekeken Geen opmerkingen

Min of meer toevallig kwamen autobelastingen op het pad van fiscalist Jan Rolleman. Het werd een vakliefde voor het leven. Inmiddels is zijn kenniswebsite autoenfiscus.nl een begrip.

Nieuwe wetboeken, nieuwe kansen?

Het is altijd weer een hoop werk om het reeds bestaande commentaar van een update te voorzien als een nieuwe druk van de commentaren wordt uitgegeven. Is er nog wat veranderd? Is er nog nieuwe jurisprudentie en/of wat extra literatuur? En de lastigste vraag: klopt het dat er eigenlijk niet zoveel veranderd is? Mis ik niet iets?

Europeanisering van het financiële recht: een tsunami van wetgeving

Sinds de wereldwijde financiële crisis wordt de ontwikkeling van het financieel recht vaak vergeleken met een tsunami. Dat deze tsunami aan wet- en regelgeving tot de verbeelding spreekt is niet verwonderlijk. Maar heeft deze ontwikkeling ook een keerzijde? Tijd om de balans op te maken.


Lees meer Posted in: Sdu

Ode aan 100 jaar schenkbelasting

By Prof. dr. F. Sonneveldt 19 juli 2017 1517 keer bekeken Geen opmerkingen

Op 20 januari 1917 wordt voor de schenkbelasting, toen nog schenkingsrecht geheten, een volwaardige plaats ingeruimd in de successiewetgeving naast het successierecht en het recht van overgang. Daarvoor viel een akte van schenking onder het registratierecht.

De samenleving heeft recht op tbs-specialisten

By 18 juli 2017 14833 keer bekeken Geen opmerkingen

De samenleving moet zuinig zijn op de tbs en haar patiënten. In een eerdere blog voor Sdu (is aandacht besteed aan een kosten- en baten analyse die wetenschapper M.H. Nachtegaal, psychiater K. Goethals en hoogleraar psychiatrie G. Meynen in het tijdschrift voor de psychiatrie publiceerden van de tbs-maatregel (Tijdschrift voor Psychiatrie 58, (2016)10, 739-745). Ook door hen werd vastgesteld dat ex-tbs-ers veel minder slachtoffers maken dan ex-gedetineerden. Het is ook een maatregel die patiënten jarenlang – en in potentie zelfs levenslang – van hun vrijheid berooft. Ondanks de positieve kanten van tbs voor een ieder en de gevolgen voor de veroordeelden bestaat bij veel tbs-specialisten de indruk dat ook binnen de strafrechtwereld nog niet iedereen tbs als een specialisme benadert. Een paar voorbeelden.

Mag de Kamer zeven jaar doen over een Grondwetswijziging?

Hoelang mag de Tweede Kamer doen over een wijziging van de Grondwet? Het parlement heeft de Raad van State om advies gevraagd, nu een voorgestelde grondwetswijziging al sinds 2010 aanhangig is. Had de behandeling niet al afgerond moeten zijn?

Zwarte omzet

By mr. Peer Caljé 13 juli 2017 1376 keer bekeken Geen opmerkingen

Geloof jij je cliënten? Een kort antwoord op een moeilijke vraag: soms niet, soms wel en soms weet je het gewoon niet. Een geheel andere discussie is natuurlijk of dit ‘geloof’ van belang is.

Arrestanten rotten in de cel

By 11 juli 2017 7626 keer bekeken 1 comment

Een melding van een inbraak. Als de politie ter plaatse komt rent een man de bosjes in. Een politiehond gaat hem achterna, springt een vieze sloot in en bijt de verdachte meermaals in zijn been. Eenmaal uit de sloot blijkt dit grote open wonden in het been van de verdachte te hebben achtergelaten. De ambulance komt en zegt dat de wonden binnen zes uur moeten zijn behandeld. De politie besluit daarop dat de verdachte niet mee mag met de ambulance. Hij blijft uren met de open wond op de vieze straat liggen, in afwachting van agenten die hem naar het ziekenhuis brengen. In het ziekenhuis moet huid en vlees rond de wonden worden weggeknipt, omdat dit inmiddels aan ‘het afsterven’ zou zijn. Nadere behandeling is nodig. ‘Morgen terugkomen’, aldus de specialisten in het ziekenhuis. Daarvoor komt echter geen vervoer. Die informatie was niet doorgegeven aan de arrestantenzorg en de verpleegkundige op het cellencomplex schat de situatie anders in. De arrestant mag zijn cel niet uit.

‘We zijn niet alleen leverancier, vooral ook partner’

By Sdu redactie 10 juli 2017 4811 keer bekeken Geen opmerkingen

Doen wat je belooft. Het klinkt zo eenvoudig, maar de realiteit leert nogal eens anders. Niet bij Sdu. “Klanten waarderen dat we hen juist helpen. Niet alleen bij complexe vraagstukken, ook bij het uitleggen hoe een gekocht product precies werkt.” Maak kennis met Rachel, Rosita, Manon en Chris.

Lees meer Posted in: Sdu