Swipe to the left

augustus 2017

Ervaring uit de eerste hand

By Jeroen van Baar 31 augustus 2017 3101 keer bekeken Geen opmerkingen

Er was een eerstehands ervaring voor nodig om een oud-militair om te turnen in iemand die zich bezig houdt met natuurbehoud. Is het uberhaupt mogelijk om iets van wijsheid over te nemen zonder zelf een persoonlijk leermoment te ervaren?

Kwalificatie van lichamen - Idee voor een nieuwe aanpak

By dr. F.P.J. Snel 30 augustus 2017 1095 keer bekeken Geen opmerkingen

Hybride entiteiten staan in de schijnwerpers. De EU Anti-belastingontwijkingsrichtlijn (‘ATAD’) wil ‘misbruik’ ervan aanpakken. En ook het OESO Multilaterale anti-BEPS-verdrag (‘MLC’) wil dat. Aanleiding om opnieuw na te denken over een systeem voor de kwalificatie van lichamen.

Hoge Raad, nu doet u het weer!

By 29 augustus 2017 7361 keer bekeken Geen opmerkingen

Ook bij de Hoge Raad stonden de afgelopen weken in het teken van de zomervakantie. Deze rustperiode leent zich bij uitstek voor het bestuderen van zijn arresten van het afgelopen jaar en voor juridische bezinning. De Hoge Raad heeft zich de afgelopen maanden immers niet onbetuigd gelaten en een aantal overzichts- en/of samenvattingsarresten gewezen die ons, strafrechtjuristen, genoeg stof tot nadenken geeft. Persoonlijk koester ik bijzondere interesse in het recht van de verdachte op het ondervragen van (de hem belastende) getuigen. Juist op dat gebied heeft de Hoge Raad vlak voor het zomerreces nog enkele arresten gewezen waarin hij onder meer ingaat op de inbreng en waardering van getuigenverklaringen in strafproces en de invloed van art. 6 EVRM.

Exotische rechtsmiddelen

By 22 augustus 2017 4391 keer bekeken Geen opmerkingen

Ons Wetboek van Strafvordering kent natuurlijk de overbekende gewone rechtsmiddelen hoger beroep en cassatie, alsmede de bijzondere rechtsmiddelen cassatie in belang der wet en herziening. Daarover zijn boeken vol geschreven en het belang van die rechtsmiddelen kan maar moeilijk overschat worden. Alle dragen zij hun eigen steentje bij, zodat de juiste eindbeslissing in een strafzaak uiteindelijk tot stand komt, al moet daar soms iets ‘bijzonders’ voor gebeuren. Maar er is veel meer.

Wordt het niet eens tijd voor twittergedragsregels voor advocaten?

By 15 augustus 2017 11740 keer bekeken Geen opmerkingen

De advocatuur heeft het de laatste tijd zwaar. Zo komt het ene nieuwsbericht na de andere binnen dat verschillende advocaten over de schreef zijn gegaan.

Tien aandachtspunten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst

By 9 augustus 2017 18786 keer bekeken Geen opmerkingen

Als raadsheer-plaatsvervanger kom ik regelmatig vaststellingsovereenkomsten tegen waar een geschil over is gerezen. Dat is niet altijd te voorkomen, maar om de kans op een geschil zo klein mogelijk te maken, is het goed een aantal punten in ieder geval in acht te nemen. Deze heb ik als redacteur van ORP op een rijtje gezet. Er valt meer over te lezen, daarom verwijs ik in de voetnoten naar de artikelen die over de vaststellingsovereenkomst in ORP zijn verschenen. Warm aanbevolen!

Lees meer Posted in: Sdu

Fiscalist en pleegouder Jan Zweekhorst

By NDFR Exclusief 9 augustus 2017 3469 keer bekeken Geen opmerkingen

Het belooft geen gemakkelijk weekend te worden voor de familie Zweekhorst. Dat heeft de ervaring inmiddels geleerd. Maandag brengen ze het 36ste kind dat ze de afgelopen jaren hebben opgevangen naar de adoptieouders.

Lessen van een ervaringsdeskundige uit de Klimop zaak

By 8 augustus 2017 6256 keer bekeken Geen opmerkingen

Woensdag 2 augustus 2017 was een bijzondere dag voor één van de bestrafte managers in de Klimop (vastgoed) zaak. Zijn gevangenisstraf van 3 jaar zat er 'formeel' op. Ik sprak hem de dag ervoor en dit is wat hij mij vertelde[i].

Het voorstel om de drempel voor extra uren te verhogen zal de strafrechtadvocatuur ernstig schaden

By 2 augustus 2017 46369 keer bekeken Geen opmerkingen

Vanaf een afstandje (lees: het buitenland) probeer ik van belangrijke ontwikkelingen in het strafrecht op de hoogte te blijven. Twitter is daarvoor een perfecte bron gebleken; belangrijk (maar ook minder belangrijk) nieuws wordt veelvuldig ‘getweet’ door advocaten, officieren en zelfs rechters. De voorlopige conclusies van de Commissie Van de Meer zijn mij dan ook niet ontgaan. Reden voor mij om deze blog aan die conclusies te wijden. Ik denk dat het voorstel om de drempel voor extra uren te verhogen de strafrechtadvocatuur ernstig zal schaden.