Swipe to the left

november 2017

Sexting: private modus on/off

By 30 november 2017 10536 keer bekeken Geen opmerkingen

“Weer zo’n trend onder de jeugd, zal wel weer iets met die social media te maken hebben.” Klopt. U bent met dit blog in vijf minuten helemaal bijgepraat en op de hoogte van de nieuwste juridische ontwikkelingen die gaan over sexting.

Het recht van de werknemer op een schone lei

De NS krijgt er in de publieke opinie af en toe flink van langs. Iedere Nederlander vindt langdurige vertragingen en treinuitval vervelend. Regelmatig wordt dan ook de vraag op tafel gelegd wanneer de NS daar nu eindelijk eens iets aan gaat doen. Dat de NS wel degelijk probeert hier iets aan te doen, blijkt uit de uitspraak van de Kantonrechter Overijssel van 13 november 2017 (ECLI:NL:RBOVE:2017:4208).

591a na 552a: vergoeding van kosten na een beslagprocedure

By 27 november 2017 18316 keer bekeken 1 comment

Nadat de beklagrechter van de Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem het beklag gericht tegen de voortduring van inbeslagname van de hond van cliënte gegrond verklaarde en de hond dus werd teruggegeven, diende ik namens cliënte een verzoek in tot vergoeding van de kosten die zij in verband met die procedure had moeten maken. Kosten voor het opstellen van een deskundigenrapport, op de voet van artikel 591 Sv en kosten voor mijn bijstand, op grond van artikel 591a Sv. Het verzoekschrift zou op zitting worden behandeld.

Vereiste van minimale lichaamslengte bij de Griekse politie is indirecte discriminatie

Onlangs oordeelde het Europese Hof van Justitie (ECLI:EU:C:2017:767) dat de vereiste lichaamslengte voor mannen en vrouwen bij de politie gelijk moet zijn. De regel dat Griekse agenten, ongeacht hun geslacht, minstens 1,70 meter moeten zijn is een vorm van indirecte discriminatie. Door deze regel worden meer vrouwen dan mannen benadeeld. In hoeverre is fysieke kracht nu een beroepsvereiste bij de politie en brandweer?

Iedereen is potentieel in staat de moord op Bonifatius te bekennen

By 23 november 2017 21955 keer bekeken Geen opmerkingen

Na de kidnapping van Charles Lindbergh's zoontje in 1932 hebben zo'n 200 mensen dat misdrijf bekend. Er waren zelfs mensen die een bekentenis aflegden, terwijl zij ten tijde van de kidnapping nog niet eens waren geboren. Mensen bleken in staat iets verschrikkelijks te bekennen. Zij hadden niets met de zaak te maken.

Borstvoeding geven op het werk: geen sinecure

Rechtspraak over de rechten en verplichtingen van werkgever en werknemer in het geval een werkneemster borstvoeding geeft, is schaars. Onlangs sprak het Europese Hof zich uit in de Spaanse zaak Otero Ramos (ECLI:EU:C:2017:789) over borstvoeding geven op het werk. Een aanwinst voor de rechtsontwikkeling.

Diversiteit

By Jeroen van Baar 21 november 2017 1533 keer bekeken Geen opmerkingen

Kortgeleden werd programmeur James Damore ontslagen bij Google. Hij had in een lang memo geklaagd over de positieve discriminatie bij het bedrijf. Tachtig procent van de Google-programmeurs is man, maar dat is volgens Damore prima te verklaren vanuit de evolutionaire psychologie.

Overdreven formaliteiten bij formele verweren (ex art. 359a Sv)

By 21 november 2017 5784 keer bekeken Geen opmerkingen

Laat ik meteen met een waarschuwing beginnen om niet meteen alle lezers kwijt te raken: deze blog is niet het zoveelste moment dat een advocaat zich beklaagt over rechters die te weinig gevolgen verbinden aan onrechtmatigheden in de opsporing en vervolging. Deze blog grijp ik veeleer aan om aan met een mensenrechtelijke, Straatsburgse (EHRM-)blik te kijken naar de toepassing van art. 359a Sv in het Nederlandse strafproces. Oftewel, wat mag vanuit dat perspectief tenminste aan respons van de (nationale) rechter verlangd worden.

Expositie Sdu (deel 1)

By 20 november 2017 10297 keer bekeken Geen opmerkingen

Uitgeven vraagt creativiteit. Sdu ging op zoek naar creatieve collega’s met een oog voor kunst. En die waren er genoeg! Het resultaat? Een wisselende kunstexpositie in het bedrijfsrestaurant. Corinne Meijer, senior auteursmanager, trapt de kunstserie af met haar schilderijenreeks ‘Kijken naar kunst’.

Lees meer Posted in: Sdu

Nomineer nu voor de Gouden Zandlopers!

By Suzanne Eijkemans, event manager Sdu 17 november 2017 6352 keer bekeken Geen opmerkingen

“Als je ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.” De uitspraken van Johan Cruijff zijn inmiddels legendarisch. Dit is er zo één. En eigenlijk ook van toepassing op de Gouden Zandlopers, het jaarlijkse event waarop een ervaren jury dé awards uitreikt op het gebied van onder meer groei, innovatie, beste marketingcampagne én jong talent. Op donderdag 29 maart 2018 staat de dertiende editie gepland. Dan in het Postiljon Hotel in Amsterdam. Wie ervoor wil zorgen niet te verliezen - of beter gezegd: wil winnen - kan zijn nominatie nu indienen. Wacht niet te lang, het kan nog tot maandag 22 januari.

Lees meer Posted in: Sdu