Swipe to the left

december 2017

Staan cliënten in de toevoegingspraktijk straks in de kou?

By 21 december 2017 8155 keer bekeken Geen opmerkingen

De afgelopen tijd is de gefinancierde rechtsbijstand veelvuldig in het nieuws geweest. In dat kader las ik deze week een bericht over een advocaat die weigerde naar een pro forma zitting te gaan omdat hij te weinig betaald zou krijgen (lees: geen extra uren voor een megazaak). Op sociale media wordt uiteenlopend gereageerd: schaadt de advocaat hiermee het belang van zijn cliënt of is dit acceptabel en juist goed dat hij een dergelijk signaal afgeeft?

Marketeers en data-experts veroveren plek in de advocatuur

By Second Degree 21 december 2017 5125 keer bekeken Geen opmerkingen

Een advocatenkantoor kan niet zonder advocaten. Maar juristen hebben het rijk niet langer alleen. Op een toekomstgericht kantoor werken ook specialisten die nooit een rechtenfaculteit van binnen hebben gezien. Welke niet-juridische functies zijn nu in opkomst binnen de advocatuur? Second Degree zocht samen met Sdu uit welke beroepen de advocatuur een nieuwe dimensie geven.

Lees meer Posted in: Sdu

Belastingen, ethiek en waarden. Een weerbarstig driespan

By Prof.mr.dr. J.L.M. Gribnau 21 december 2017 8065 keer bekeken Geen opmerkingen

Nothing of value – not life itself – could go without taxation

Fiscalisten voelen zich vaak ongemakkelijk zodra het over fiscale ethiek gaat. De fair share discussie is daar een voorbeeld van. Ethiek is echter inherent aan het belastingrecht – dus ook het gebruik daarvan.

Symposium Formeel Belastingrecht

By NDFR 19 december 2017 5504 keer bekeken Geen opmerkingen

Een aantal leden van de Hoge Raad zal tijdens het symposium Formeel Belastingrecht op donderdag 18 januari 2018 spreken over belangrijke, actuele onderwerpen zoals rechtsbescherming, Europese rechtspraak en fraus legis.

De 5 do’s en don’ts rondom mediation

Mediation wordt steeds vaker gebruikt als middel om een arbeidsrechtelijk conflict te voorkomen of op te lossen. Uit de rechtspraak blijkt dat rechters ook verwachten dat een werkgever en werknemer zich daarvoor inspannen. Partijen bij een mediation stellen vaak dezelfde vraag: wat zijn nou de do’s en don’ts bij mediation?

Alleen waarheidsvinding kan recht doen in zaak Mitch Henriquez

By 19 december 2017 69145 keer bekeken 4 comments

Donderdag aanstaande doet de Rechtbank in Den Haag uitspraak in de zaak Mitch Henriquez. Normaal gesproken is dat een einduitspraak, maar in deze zaak weet je het maar nooit. Er lijken serieuze redenen te zijn om te twijfelen aan de kwaliteit van de waarheidsvinding in de zaak tot nu toe. De rechtbank kan in theorie ook tot dat oordeel komen en zich nader willen laten voorlichten.

Recht op loon na ziekmelding alcoholverslaving?

Alcoholverslaving, arbeidsongeschiktheid en loondoorbetaling. Het is en blijft een thema waar werkgevers, werknemers en ook rechters mee worstelen. Dat blijkt maar weer eens uit een recente zaak (ECLI:NL:RBNNE:2017:4367) die speelde in Groningen.

‘Niet op de hoogte van de regelgeving? Dat is geen excuus meer!’

By Dirk Kolkman, Peter Speekenbrink en Andé Tilleman 15 december 2017 4697 keer bekeken Geen opmerkingen

Recent verscheen bij Sdu het ‘Praktijkboek Wwft’. Een praktische uitgave met regelgeving, handleiding en diverse aanknopingspunten om aan de verplichtingen te voldoen die voortvloeien uit de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’. “Daarmee wordt de regelgeving bekender en is de kans op naleving van deze regelgeving groter”, menen de drie auteurs Dirk Kolkman, Peter Speekenbrink en André Tilleman. Een gesprek.

Lees meer Posted in: Sdu

Fabeltjes in Veiligheidsland

Als je een tijdje meedraait in het veiligheidswereldje vallen je op een gegeven ogenblik dingen op waar je vraagtekens bij kunt plaatsen. Omdat ze knullig, ineffectief, contra-effectief en soms zelfs onethisch zijn. Ik ben hierop gaan letten, en begonnen deze praktijken verzamelen onder de noemer van ‘fabeltjes’ en gaan nadenken waar ze eigenlijk vandaan komen. En natuurlijk wat we eraan kunnen doen.

Straffen niet ‘passend en geboden’, maar nattevingerwerk

By 12 december 2017 5130 keer bekeken Geen opmerkingen

Een van de eerste vragen van veel verdachten is: ‘Hoeveel straf staat hier op?’ Een makkelijk antwoord is om dan het strafmaximum te noemen. De vraag van de verdachte is echter om in te schatten hoe lang hij (of zij) moet zitten als er een veroordeling volgt. Dat is lastig. Strafmaat bepalen is zogenaamd maatwerk, waarbij allerlei factoren worden meegewogen zoals de persoon van de verdachte. Maar ook de persoon van de rechter is een factor van belang. Als ik eerlijk ben lijkt het bepalen van de strafmaat bij langdurige gevangenisstraffen nattevingerwerk, waarbij de rechter die ze oplegt bovendien onvoldoende zicht heeft op de netto detentieduur.