Swipe to the left

februari 2018

Fiscale uitdagingen van de Vierde Industriële Revolutie

By NDFR Exclusief 7 maanden geleden 3695 keer bekeken Geen opmerkingen

In dit interview zet dr. Krista Bruns kort en krachtig uiteen wat de belangrijkste trends zijn en hoe ze de fiscaliteit beïnvloeden. En, wat de gevolgen zijn voor fiscalisten.

Verborgen cameratoezicht op de werkvloer

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er een groeiende aandacht voor privacy. Privacy op de werkvloer is onder meer aan de orde bij de inzet van cameratoezicht door de werkgever. Aan welke voorwaarden moeten werkgevers voldoen bij het inzetten van (heimelijk) cameratoezicht? In deze blog zal ik de belangrijkste rechtspraak bespreken en de voorwaarden op een rijtje zetten.

Houd afstand!

By 7 maanden geleden 19874 keer bekeken Geen opmerkingen

De voorzitter van het Holleeder-proces is op een feestje geweest van advocaten kantoor Ficq en partners. Op dat, overigens heel geslaagde, feestje waren heel veel advocaten, officieren, A-G’s, andere rechters, journalisten en bodes. Eigenlijk zo’n beetje alle figuren die professioneel een rechtbank bezoeken. Toch ontstond enige ophef. Moest deze rechter niet meer afstand houden van de advocatuur? Die vraag verbaasde mij.

Wat zijn de juridische gevolgen van een slapend dienstverband?

Als een werknemer langer dan twee jaar ziek is, stopt in beginsel de loondoorbetalingsverplichting en kan het dienstverband worden beëindigd. Veel werkgevers willen echter geen transitievergoeding betalen en houden daarom het dienstverband ‘slapend’. Wat zijn de juridische gevolgen van een slapend dienstverband?

Datasystemen van de Belastingdienst, open u!

By mr. J. Berns 7 maanden geleden 1674 keer bekeken Geen opmerkingen

In de NTFR Opinie van deze week gaat mr. J. Berns in op de conclusies van A-G IJzerman inzake de 'op de zaak betrekking hebbende stukken'. Wat is er eigenlijk aan informatie in de computers van de Belastingdienst opgeslagen? Niemand die het lijkt te weten. De inspecteur kennelijk ook niet. Zo is er per definitie sprake van een nieuw feit. Dat is in het huidige digitale tijdperk niet langer houdbaar.

De Valkenburgse zedenzaak definitief beslecht door de Hoge Raad

By 7 maanden geleden 4313 keer bekeken Geen opmerkingen

De Valkenburgse zedenzaak is bij de meeste juristen (en wellicht door alle media-aandacht voor de zaak ook bij niet-juristen) bekend. Ik schreef eerder een artikel voor De Nieuwe Reporter over deze zaak, in het bijzonder over de juridische aspecten en de media-aandacht die de zaak genereerde.

Seksuele intimidatie in de rechtspraak

Oordelen rechters te mild in ontslagzaken over seksuele intimidatie? Deze vraagt rijst naar aanleiding van het oordeel van de Rechtbank Noord-Nederland (JAR 2018/26, ECLI:NL:RBNHO:2017:9753) aangaande het verwijtbaar handelen van de werkgever bij het ontslag van een docent die leerlingen seksueel intimideerde.

Art. 17, lid 3, onderdeel b, Wet VPB 1969, enige bespiegelingen

By prof.dr. R.P.C. Cornelisse 7 maanden geleden 4660 keer bekeken Geen opmerkingen

In deze NTFR Opinie behandelt prof.dr. R.P.C. Cornelisse enkele aspecten met betrekking tot de aanmerkelijkbelangregeling in het kader van de buitenlandse vennootschapsbelastingplicht. Een en ander naar aanleiding van de invoering van de Wet inhoudingsplicht houdstercoöperatie en uitbreiding inhoudingsvrijstelling.


Dual-use goederen; ja of nee? Weet wat u exporteert!

By 7 maanden geleden 4420 keer bekeken Geen opmerkingen

Wat zijn dual-use goederen en waar moet u op letten bij een vergunningsaanvraag? Lees hierover meer in deze blog.

Lees meer Posted in: Douane

Wanneer beleggen wij de ‘Krutu’?

By 7 maanden geleden 6912 keer bekeken Geen opmerkingen

Op zaterdag 20 januari 2018 brachten Alrik de Haas en prof. Theo de Roos namens Stichting Restorative Justice Nederland een bezoek aan het dorp Nieuw-Ganzee te Bronsweg, in het district Brokopondo in Suriname. Het bezoek was een onderdeel van een ‘fact-finding mission’: wat is binnen het traditionele gezag en het centrale gezag aan herstelrechtelijke aspecten binnen een strafrechtelijke context aanwezig?