Swipe to the left

juni 2018

Het richtlijnvoorstel met betrekking tot grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen: een opmerkelijke fiscale paragraaf

By prof.mr. G.T.K. Meussen 13 juni 2018 2797 keer bekeken Geen opmerkingen

In de NTFR Opinie van deze week prof.mr. Gerard Meussen over het richtlijnvoorstel voor grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen en waarom hij deze Opinie onderdeel wil laten uitmaken van de internetconsultatie.

Een strafrechtelijke oplossing voor een dopingprobleem

By 13 juni 2018 4058 keer bekeken Geen opmerkingen

Als (strafrecht)jurist én wielerliefhebber volg ik met een buitengewone interesse de dopingperikelen die de gemoederen in de wielerwereld al jarenlang bezighouden. Ook dit jaar en op dit moment – tussen twee van de drie zwaarste wedstrijden van het jaar: de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk, die fysiek én mentaal zo veel vragen van de mens die daaraan deelneemt (om deze te winnen) – is doping een onderwerp dat de sportpers flink bezig houdt. En dat is niet zonder reden. Na de bekentenis van Armstrong naar aanleiding van het lijvige rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA, leek een nieuw tijdperk aangebroken. Een tijdperk waarin doping niet meer nodig leek te zijn om (als nieuweling) überhaupt mee te kunnen komen met de profs. Als toonbeeld daarvan presenteerde zich in 2010: Team Sky. Dat team zou alles anders doen en daar transparant over zijn. De afgelopen jaren handelen ze echter allesbehalve transparant en als klap op de vuurpijl testte het boegbeeld van Team Sky en (vooralsnog) de winnaar van achtereenvolgens de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje in 2017 en de Ronde van Italië in 2018, positief tijdens de Ronde van Spanje. In zijn lichaam was een te grote hoeveelheid salbutamol aangetroffen – kort door de bocht: het ging om de dubbele toegestane hoeveelheid van dit middel dat, met attest, gebruikt mag worden door astmapatiënten.

Rapport wel of niet uitleveren?

Als er een incident plaatsvindt bij een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt, wordt er veelal een intern onderzoek gestart. Dat wordt gedaan om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De medewerkers werken doorgaans mee aan zo’n onderzoek, ze willen immers een veilige werkvloer. Maar wat te doen als het Openbaar Ministerie het onderzoeksrapport vordert?

De Wet arbeidsmarkt in balans: onderhoudsbeurt voor het ontslagrecht

De arbeidsmarkt is uit balans. Steeds minder mensen hebben een vast contract en steeds meer mensen werken als oproepkracht of zzp-er. Deze kloof tussen vast en flexibel vindt Minister Koolmees ongewenst. Het leidt tot ongelijke kansen tussen vaste en flexibele werknemers en concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Dat kan bedreigend zijn voor de Nederlandse economie. Het is tijd voor een nieuwe balans, tijd voor groot onderhoud.

Uit het leven van een (witwas)officier – op de valreep: over integrale samenwerking bij de bestrijding van overlast en criminaliteit

By 7 juni 2018 3905 keer bekeken Geen opmerkingen

De afgelopen jaren heb ik geregeld geblogd via de website van Sdu. De blog die u nu onder ogen krijgt is mijn laatste. Als de gemeenteraad van Breda ermee instemt zal ik namelijk vanaf vrijdag 8 juni 2018 aldaar wethouder leefbaarheid, veiligheid, duurzaamheid, financiën en parkeerbeleid zijn. Aan mijn tijd als officier van justitie komt dan een eind. Mijn toga hangt niet aan de wilgen maar wel aan een knaapje op een verstopt plekje in mijn werkkamer thuis. Niemand weet hoe het in een mensenleven gaat en misschien keer ik nog wel een keer terug als togadrager. Dus ik bewaar die jurk. Maar ook omdat deze toga voor mij het officier-schap representeert. Ik ben het altijd met trots geweest. Wat er ook over me heen kwam.

Dubbele tong? Dubbel bevragen!

By 7 juni 2018 2800 keer bekeken Geen opmerkingen

Alcohol speelt in menig strafzaak een rol. Niet alleen verdachten, maar ook slachtoffers en getuigen moeten regelmatig een verklaring afleggen over een gebeurtenis die plaatsvond terwijl zij onder invloed van alcohol verkeerden. In een eerdere blog heb ik aan de orde gesteld dat in de stafrechtelijke context meer dan eens geheugenverlies wordt geveinsd ten gevolge van alcoholgebruik, en op welke wijze daadwerkelijk geheugenverlies van geveinsd geheugenverlies ten gevolge van alcoholgebruik kan worden onderscheiden (https://www.sdu.nl/blog/ik-weet-het-niet-meer-meneer-de-rechter.html).

Expositie Sdu (deel 3)

By 7 juni 2018 3393 keer bekeken Geen opmerkingen

Uitgeven vraagt creativiteit. Sdu ging op zoek naar creatieve collega’s met een oog voor kunst. En die waren er genoeg! Het resultaat? Een wisselende kunstexpositie in het bedrijfsrestaurant. Judith van Wijk, contentanalist, en Neeltje van Haaren-van den Broek, online redacteur bij Sdu Government, zijn nu te zien met hun werk als natuurfotograaf.

Lees meer Posted in: Sdu

Een beschikking 'beetje aandelenfusie' kan niet

By mevrouw mr. W.E. Nent en mr. G.C. van der Burgt 6 juni 2018 3020 keer bekeken Geen opmerkingen

De Belastingdienst lijkt op dit moment moeite te hebben met de uitvoering van vooroverleg. Dit levert soms lastige situaties op, waarbij de vraag opkomt of de Belastingdienst zichzelf niet in de voet schiet door over sommige problemen niet al tijdens de vooroverlegfase zekerheid te geven. In deze NTFR Opinie belichten mevrouw mr. W.E. Nent en mr. G.C. van der Burgt het vooroverleg ten aanzien van een aandelenfusie, vanuit de inkomstenbelasting en het formele belastingrecht.

De wet voor vergoeding van affectieschade komt eraan!

Met ingang van 1 januari 2019 kent het Nederlandse recht de mogelijkheid om vergoeding van affectieschade te krijgen. De Eerste Kamer heeft op 10 april 2018 het wetsvoorstel vergoeding affectieschade aangenomen, na een eerdere afwijzing in 2010. De angst was acht jaar geleden dat hierdoor een claimcultuur zou ontstaan, zoals in de Verenigde Staten. Dat bezwaar speelt nu minder mee, omdat de hoogte van het smartengeld is afgebakend, evenals de kring van mensen die hiervoor in aanmerking komen. In Europees verband bezien sluit Nederland zich hiermee aan bij nagenoeg alle andere landen. In bijna alle andere Europese landen was er al een regeling voor affectieschade.

Kan de TBS-er nog vertrouwen hebben in de rechter?

By 5 juni 2018 2870 keer bekeken Geen opmerkingen

De vader van Anne Faber heeft recent in een open brief het Gerechtshof Arnhem ter verantwoording geroepen voor de dood van zijn dochter. Haar moordenaar, Michael P., had in een eerdere strafzaak, waarin hij onder meer terecht stond voor twee nare verkrachtingen, TBS met dwangverpleging opgelegd moeten krijgen. Of tenminste een hogere gevangenisstraf. De vader van Anne meent dat zijn dochter dan wellicht nog had geleefd. Of die conclusie gerechtvaardigd is weet ik niet. Maar het artikel dat de Volkskrant aan vader en dochter Faber wijdde vond ik indrukwekkend, het verdriet en de frustratie bij de heer Faber was zeer invoelbaar. Na deze publicatie is er een maatschappelijke discussie ontstaan over onder meer de onafhankelijkheid van de rechter, de vraag of een rechter voor het leven dient te worden benoemd en of een rechter na gemaakte fouten moet kunnen worden ontslagen. Meer in zijn algemeenheid lijkt het vertrouwen in de rechter en de rechtspraak ter discussie te staan. Ook de recente, onverwacht succesvolle, wraking van het Gerechtshof Den Haag door Wilders draagt eraan bij dat het gezag van de rechtspraak onder druk staat.