Swipe to the left

november 2018

Van scriptieleed naar banendate: hoe mijn scriptie de deur opende naar een nieuwe carrière

By 29 november 2018 7675 keer bekeken Geen opmerkingen

De laatste loodjes van de studie Rechtsgeleerdheid wegen het zwaarst. Veel studenten ervaren het schrijven van een scriptie als een blok aan het been. Tijdrovend, uitstelgedrag, stress en geen sociaal leven: de algemene scriptie-ervaring in een notendop. Maar wisten jullie dat dat je scriptie ook veel moois kan opleveren? Zo is mijn scriptie in boekvorm uitgegeven door een juridische uitgeverij. En daar heb ik uiteindelijk mijn huidige baan aan te danken. Die mooie kans gun ik ook andere rechtenstudenten. Daarom heb ik de Sdu Scriptieprijs Strafrecht ontwikkeld.

Design in het strafrecht

By 27 november 2018 3842 keer bekeken Geen opmerkingen

Als de minister voor Rechtsbescherming spreekt over het anders inrichten van het strafproces, of over het al dan niet repareren van het dak, dan gaat het eigenlijk gewoon over bezuinigen. Maar aan de UvA zijn studenten wel degelijk aan het nadenken over een herinrichting waarbij met muren en meubels geschoven wordt; de herinrichting van de zittingszaal.

Spreek je bericht in na de piep…

By 22 november 2018 17101 keer bekeken 1 comment

Woensdagmiddag 21 november. De zittingszaal van de voorzieningenrechter te Den Haag vult zich langzaamaan met gespannen gezichten. Gezichten van voornamelijk advocaten die zich zorgen maken over het recht op het vrije verkeer tussen advocaten en gedetineerde cliënten. Nadat de penitentiaire inrichtingen Zaanstad en Dordrecht hadden aangegeven dat zij per 1 september ‘de My Telio-app’, althans het (al dan niet via een bepaald 0900-nummer) achterlaten van een voicemailbericht, verplicht zouden stellen, riep de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) op tot een boycot. Het is een slecht idee om af te stappen van het reguliere traject om (bezoek)afspraken te maken en terugbelverzoeken achter te laten.

‘Door Sdu weet ik nu dat ik de juiste studiekeuze heb gemaakt’

By 15 november 2018 5508 keer bekeken Geen opmerkingen

Deze week waaide er een frisse wind door onze marketingafdeling met snuffelstagiair Niek van Steen (19). Voor zijn communicatiestudie liep Niek mee met het Sdu Team Online voor een kijkje in onze ‘online’ keuken. Daar wordt dagelijks flink gekokkereld met webpagina’s, contentmarketing, e-mailings, Google adwords en social media. Sdu blog stelde Niek vijf vragen om erachter te komen waarom zijn interesse bij online communicatie ligt en hoe hij koos voor Sdu als stageplek.

Lees meer Posted in: Sdu

Diepgaand incidentenonderzoek: de sleutel tot veiliger werken

By 14 november 2018 1195 keer bekeken Geen opmerkingen

Wat hebben een chemiefabrikant en een gemeentehuis met elkaar gemeen? Het antwoord: beide hebben belang bij veilig werk. Elk bedrijf of instantie wil en moet voorkomen dat zijn werknemers overwerkt raken, een burn-out krijgen of betrokken raken bij een (ernstig) bedrijfsongeval. In de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Preventieprofessional Gerard de Groot houdt zich dagelijks bezig met veiligheid en gezondheid op de werkvloer en weet precies waar de grootste pijnpunten liggen binnen organisaties. In Sdu blog legt hij uit hoe bedrijven kunnen leren van incidentenonderzoek om bedrijfsongevallen te voorkomen en het werken prettiger en gezonder te maken.

Times are changing. For (the) good.

By Henk Aardoom, Stragegieadviseur Informatievoorziening, Full•Finance Consultants 13 november 2018 6825 keer bekeken Geen opmerkingen

Tijden veranderen en snel ook. En het blijft doorgaan. De ontwikkeling van digitale technologie stelt ons voortdurend voor uitdagingen. Ook bedreigt deze de bestaande businessmodellen van de fiscale advieskantoren.

“Bijzondere” bevoegdheid OM tot wijziging tenlastelegging

By 8 november 2018 5786 keer bekeken Geen opmerkingen

Afgelopen week werd ik kort voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling geconfronteerd met een wijziging tenlastelegging ex. 314a Sv, waarbij de wijziging van de tenlastelegging bestond uit het toevoegen van twee geheel nieuwe feiten aan drie reeds ten laste gelegde feiten. Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling waren al twee pro-formazittingen vooraf gegaan en bovendien was het eindproces-verbaal reeds voorafgaand aan de eerste pro-forma zitting gereed. De zaak kon niet eerder behandeld worden nu werd gewacht op de afronding van het pro-justitia onderzoek. Dit riep bij mij de vraag op hoe art. 313 Sv en 314a Sv zich tot elkaar verhouden, en wanneer nog gesproken kan worden van een voorlopige tenlastelegging in de zin van art. 261 lid 3 Sv.

5 tips voor loondoorbetaling bij ziekte

Voorkomen is beter dan genezen. Dat adagium geldt zeker als het gaat om perikelen rondom loondoorbetaling van de zieke werknemer. Toch lijkt het in de praktijk vaak onnodig mis te gaan. In deze blog daarom 5 tips om pijnlijke arbeidsrechtelijke uitglijders bij zieke werknemers te voorkomen.

Het is maar een voorheffing

By mr. A.L. Mertens 7 november 2018 1515 keer bekeken Geen opmerkingen

Mr. A.L. Mertens gaat in de NTFR Opinie van deze week in op de voorheffingen. Zou het ooit eerder in de geschiedenis van ons koninkrijk zijn voorgekomen dat er gedemonstreerd werd tegen het afschaffen van een belasting? Een voorheffing nog wel? En ook nog met succes? Hoe kan een voorheffing zó belangrijk zijn geworden?

Gelijke behandeling van procespartijen door de rechter – dat is toch vanzelfsprekend?

By 7 november 2018 8147 keer bekeken Geen opmerkingen

Het was een rogatoire reis naar Adana, een grote stad in Zuid-Turkije, in 2005 of 2006. Mijn cliënt werd verdacht van een aantal Opiumwetdelicten. Een daarvan zag op de smokkel van xtc naar Turkije. In Adana zouden we een in die regio gedetineerde getuige gaan horen. Onze commissie bestond uit een rechter-commissaris, een griffier, een tolk en twee advocaten.