Swipe to the left

december 2018

Lang leve het Openbaar Ministerie

By 11 december 2018 101 keer bekeken Geen opmerkingen

Na 15 jaar strafadvocatuur heb ik na lang wikken en wegen besloten mijn toga aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Ik zal deze binnenkort verruilen voor een iets chiquer exemplaar met iets meer glans in de stof: die van de advocaat-generaal. Je zou het kunnen zien als een mooie promotie: van advocaat naar advocaat-generaal. Een cliënt van mij vroeg of ik vanaf nu ook een wapen mag dragen. Hoewel ik dat best stoer zou vinden, nee, dat mag natuurlijk niet. En ik zie het ook niet als een promotie. Meer als een mogelijkheid het strafrecht vanuit een ander maatschappelijk perspectief te dienen en met mijn kennis en ervaring een bijdrage te leveren aan de verdere modernisering van het Openbaar Ministerie.

Een gemeentelijke website valt of staat bij goed beheer

By Sdu 10 december 2018 39 keer bekeken Geen opmerkingen

Tot hoe laat is de milieustraat open? Een simpele vraag, zou je zeggen. Toch komen sommige gemeentelijke websites aanzetten met wel acht pagina’s antwoorden die ook nog eens van elkaar verschillen. Dat schiet natuurlijk niet op. Tijd voor een nieuwe website? Of kan het ook anders? Ervaringsdeskundigen Joeri Coppejans en Laura Tejedor denken van wel.

Hoe kom je als advocaat anno 2018 aan (straf)zaken?

By 5 december 2018 12559 keer bekeken Geen opmerkingen

Het beroep strafrechtadvocaat is hot. Hot onder juristen, gezien de enorme stijging aan strafrechtadvocaten. En hot omdat 'crime' nu eenmaal een hot topic is in de media. En waar 'crime' is, heb je strafrechtadvocaten. Toch hoor ik regelmatig onder strafrechtadvocaten, dat het niet makkelijk is om voldoende en ook leuke zaken te krijgen. De opkomst van de strafbeschikking waarbij het OM zonder advocaat een zaak afdoet heeft hier ook in negatieve zin aan bijgedragen. Je praktijk opbouwen door het veelvuldig lopen van piketten, zoals vroeger het geval was, lukt de laatste jaren niet meer. Ik geef je 3 manieren waarop je als advocaat (op integere wijze) aan zaken kunt komen. Niet alleen strafzaken maar ook zaken in andere rechtsgebieden.

Het verlaagde btw-tarief: keep it simple, stupid!

By mr.drs. W.A.P. Nieuwenhuizen 4 december 2018 235 keer bekeken Geen opmerkingen

Hoewel mr. drs. W.A.P. Nieuwenhuizen al jarenlang van mening is dat een stilzittende wetgever en een niet-onderbezette Belastingdienst een zegen zouden zijn voor het land, laat hij nu - in de NTFR Opinie van deze week - ten aanzien van de eerstgenoemde een ander geluid horen.

Fiscale verduurzaming van de Wet WOZ

By mr. E.D. Postema 4 december 2018 244 keer bekeken Geen opmerkingen

Door de huidige wijze waarop de waarde wordt bepaald, worden investeringen in verduurzaming van woningen en bedrijfspanden, zoals zonnepanelen, tot de WOZ-waarde gerekend. In deze Opinie pleit mr. E.D. Postema voor aanpassing van de regels omtrent de waardebepaling, zodat duurzaamheidsinvesteringen niet leiden tot een hogere belastingheffing.

Belastingplannetjes en belastingrecht

By dr. W. Bruins Slot 4 december 2018 166 keer bekeken Geen opmerkingen

In de schaduw van het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen zijn veel andere reeds lang bekende plannetjes qua aandacht enigszins ondergesneeuwd. Dr. W. Bruins Slot onttrekt in de NTFR Opinie van deze week die wetsvoorstellen aan de duisternis om te bezien of ze het daglicht kunnen velen.

Expositie Sdu (deel 5): eetbare Trumps en tropische regenbuien

By 4 december 2018 576 keer bekeken Geen opmerkingen

Uitgeven vraagt creativiteit. Sdu ging op zoek naar creatieve collega’s met een oog voor kunst. En die waren er genoeg! Het resultaat? Een wisselende kunstexpositie in het bedrijfsrestaurant. Nicolet van der Sluis, redacteur bij Redactie Wetgeving, is nu te zien met haar werk als fotografe.

Lees meer Posted in: Sdu

​Het waarderen van getuigenverklaringen; rechtbank versus Hof

By 4 december 2018 2676 keer bekeken Geen opmerkingen

Dat de Hoge Raad minder waarde hecht aan het horen van getuigen ter zitting dan het EHRM, mag inmiddels wel duidelijk zijn. In Straatsburg vindt men het (heel) belangrijk dat de rechter die uiteindelijk de zaak beslist, ook de getuigen ziet en hoort die belas-tend over de verdachte verklaren. Dat is met name zo als het gaat om getuigen die minst genomen een wezenlijke invloed op de beslissing van de rechter hebben gehad om tot een veroordeling te komen.