Swipe to the left

mei 2019

​​DNA is geen harde wiskunde: het belang van piekenprofielen

By 16 mei 2019 2003 keer bekeken Geen opmerkingen

In de juristerij leeft de opvatting dat DNA hard bewijs is. Onder omstandigheden is dat juist. Als er bloed wordt aangetroffen op een dressoir in de woonkamer, terwijl vast staat dat de inbreker bij het inslaan van het raam gewond is geraakt, heeft de 100% met dat bloedspoor matchende verdachte op zijn zachtst gezegd wel iets uit te leggen. Doet hij dat niet of zwijgt hij zelfs, dan zal de rechter – al dan niet op basis van de Murray-jurisprudentie – tot een bewezenverklaring komen. Minder eenvoudig wordt het voor de rechter wanneer er geen bloed maar ander materiaal, bijvoorbeeld huidepitheel, is achtergelaten op het dressoir. Kun je dan nog wel stellig zeggen dat de verdachte in die woning aanwezig moet zijn geweest? Nee, dat kan niet. Hij kan de werkelijke inbreker kort voor tijd een hand hebben gegeven (secundaire overdracht) of kan bijvoorbeeld een handschoen hebben vastgehad die de werkelijke inbreker droeg.

Confrontatie met shockschade

By 8 mei 2019 1573 keer bekeken Geen opmerkingen

Begin van dit jaar schreef ik een blog over de juridische mogelijkheden om als naasten en nabestaanden per 1 januari 2019 affectieschade – naast shockschade – te vorderen in het strafproces. Shockschade stond begin van 2019 ook even in de schijnwerpers, daar waar het ging om het zogenoemde confrontatievereiste.

Zonnepanelen op bedrijfsmatige gebouwen: bepaald geen koud kunstje

By prof.dr. T.M. Berkhout 8 mei 2019 390 keer bekeken Geen opmerkingen

Het dak van een gebouw, voor veel gebouweigenaren ‘een plek met veel onnutte meters’, begint zo langzamerhand een heuse businesscase op te leveren. Na de telefoonmasten zijn de zonnepanelen aan een opmars begonnen om de resterende meters te veroveren. De modelakte die de NVB heeft gepubliceerd, vormt de aanleiding voor deze Opinie, waarvan prof.dr. T.M. Berkhout met name enkele aandachtspunten voor de btw en de overdrachtsbelasting bespreekt.

De Schrijver, de Filosoof, Engelen en een Slang bij de Poort van het Paradijs

By mr. F. van Horzen 8 mei 2019 387 keer bekeken Geen opmerkingen

De NTFR Opinie van mr. F. van Horzen gaat over het belastingparadijs Nederland volgens Ewald Engelen en de fiscale ideeën van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. Het is de hoogste tijd om de fiscale toekomst te wijzigen.

Excessief heffen (!) bij lenen van de eigen bv

By prof.dr.mr. E.J.W. Heithuis 8 mei 2019 245 keer bekeken Geen opmerkingen

De internetconsultatie van het conceptwetsvoorstel 'Excessief lenen bij eigen vennootschap' heeft veel reacties opgeleverd. In zijn NTFR Opinie van deze week beschrijft prof. dr.mr. E.J.W. Heithuis waarom hij dit wetsvoorstel van abominabel slecht niveau vindt. Het conceptwetsvoorstel maakt, naar zijn mening, grove inbreuk op hoe goede fiscale wetgeving behoort te luiden.

Transitievergoeding bij gedeeltelijk ontslag

Inmiddels weten we sinds september 2018 dat de Hoge Raad ook een transitievergoeding kan toewijzen bij gedeeltelijk ontslag. In deze blog herhaal ik nog even kort de heersende leer van de Hoge Raad en bespreek ik een recente opvallende uitspraak van de rechtbank Limburg die nadien over dit onderwerp is verschenen.

Steeds meer juridische besluiten worden buiten juristen om genomen

Waarom nog honderden euro’s per uur aan een advocaat betalen als een computersysteem hetzelfde werk doet? En ook nog sneller? De digitale ontwikkelingen zien veel juristen als de nagel aan hun doodskist. Dat gaat misschien te ver, maar het verandert zeker de inhoud van het werk en de rol van de jurist. Een gesprek over beslisbomen, ontransparante taxichauffeurs en digitale rechters. “Ali Baba is inmiddels de grootste rechtbank ter wereld!”

​Een all-in salaris: mag dat eigenlijk wel?

De wet bepaalt dat een werknemer naast het afgesproken bruto salaris recht heeft op 8% vakantiegeld en op minimaal 20 betaalde vakantiedagen per jaar (op fulltime basis). Veruit de meeste werkgevers betalen het vakantiegeld jaarlijks in de maand mei en betalen hun werknemers door tijdens het opnemen van vakantiedagen. Er zijn echter ook werkgevers die hun werknemers een zogeheten all-in salaris betalen, dus een salaris inclusief vakantiegeld én inclusief loondoorbetaling tijdens vakantie. Maar mag dit eigenlijk wel?

Kostenvergoeding bezwaarprocedure DNA na vrijspraak

By 1 mei 2019 7445 keer bekeken Geen opmerkingen

Nadat iemand is veroordeeld, moet hij in veel gevallen DNA afstaan. Een bezwaarschrift tegen het bepalen en verwerken van het DNA-profiel kan in sommige gevallen doel treffen. Maar wat als dit bezwaar ongegrond wordt verklaard en diegene vervolgens in hoger beroep wordt vrijgesproken? Het DNA-profiel wordt dan verwijderd uit de databank. Ook kunnen de kosten rechtsbijstand voor de strafzaak zelf voor vergoeding in aanmerking komen. Maar hoe zit het met de eerder gemaakte kosten voor rechtsbijstand in de bezwaarschriftprocedure?

De cijfers van de Hoge Raad zijn binnen!

By 1 mei 2019 5062 keer bekeken Geen opmerkingen

Het jaarverslag van de Hoge Raad geeft altijd veel (cijfermatige) inzichten in hetgeen zich op het Korte Voorhout allemaal afspeelt. Aan de hand van de cijfers licht ik twee punten toe.