Swipe to the left

Digitaks/DST; the dawn of a new era?

Print
Digitaks/DST; the dawn of a new era?
By dr. R.A. Wolf 18 april 2018 1323 keer bekeken Geen opmerkingen

Als de (Europese) Commissie haar zin krijgt, krijgen we in Europa binnenkort een ‘echte’ omzetbelasting: de ‘Digital Services Tax’, ofwel ‘DST’. Een heffing die de Nederlandse pers inmiddels heeft omgedoopt tot ‘digitaks’ en ‘tech-taks’. Het gaat in ieder geval om een belasting van 3% op bepaalde opbrengsten van grote internetplatformen. De heffing wordt aangekondigd als een ‘indirecte belasting’; vandaar mijn interesse en bemoeienis. De DST appelleert aan het huidige algemene gevoelen ten aanzien van techreuzen (wat hiervan ook zij) en kan aldus zo maar eens realiteit worden. Het voorstel zelf kent inmiddels de nodige haken en ogen. Daadwerkelijke invoering van een DST zal bovendien de verhouding met de Verenigde Staten op scherp zetten, omdat met name de bekende US-internetplatformen (Google, Facebook, etc.) worden getroffen. Maar ook Europese ondernemingen (waaronder het Nederlandse Booking.com) zullen de gevolgen van de heffing ondervinden.

Kan het eerlijker?

Het plan voor een DST maakt onderdeel uit van een onlangs door de Commissie gelanceerde campagne voor een ‘eerlijk en efficiënt belastingstelsel in de Europese Unie voor de digitale eengemaakte markt’. In dat verband verscheen eind maart een tweetal voorstellen om – in de woorden van de Commissie – ‘te garanderen dat onlinebedrijven in de EU op een eerlijke en groeivriendelijke manier worden belast’. Met de voorstellen zou de EU volgens de Commissie wereldwijd het voortouw nemen en belastingwetten klaarmaken voor het digitale tijdperk.

De voorstellen zijn, tezamen met de nodige achtergrondinformatie, onder meer te vinden op een speciale webpagina van de Commissie. De Commissie beijvert zich verder via social media om de voorstellen onder de aandacht van het ‘grote publiek’ te brengen en de wenselijkheid ervan te onderstrepen. Compleet met een vermakelijk filmpje waarin de problematiek aanschouwelijk wordt uitgelegd.

Dit is het eerste deel van een NTFR Opinie geschreven door dr. R.A. Wolf. De volledige opinie kunt u hier inzien. Deze Opinie is opgenomen in NTFR nummer 16 van 19 april 2018 (NTFR 2018/914).


Blijf op de hoogte van onze blogs en meer door Sdu Fiscaal te volgen op LinkedIn
Posted in: Fiscaal Recht