Swipe to the left

Expositie Sdu (deel 4b): ‘Ik schilder vanuit mijn gevoel’

Print
Expositie Sdu (deel 4b): ‘Ik schilder vanuit mijn gevoel’
By 19 september 2018 6200 keer bekeken Geen opmerkingen

Uitgeven vraagt creativiteit. Sdu ging op zoek naar creatieve collega’s met een oog voor kunst. En die waren er genoeg! Het resultaat? Een wisselende kunstexpositie in het bedrijfsrestaurant. Marc Hooy, technisch applicatiebeheerder, is nu te zien met zijn werk als kunstschilder. Hij exposeert samen met Laura Vrieling, technisch productmanager, die haar werk als beeldend vormer tentoonstelt.

Jong geleerd is oud gedaan

Op de middelbare school was al duidelijk dat Marc talent had voor tekenen. In de klas tekende hij vaak strips en zijn moeder zag al vroeg zijn potentie. Daarom schreef zij hem na zijn eindexamen in voor een opleiding aan de kunstacademie. Een hele leerzame, maar ook zware tijd vond Marc: ‘Ik was pas zestien jaar toen ik naar de academie ging. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn werk het eerste jaar veel werd afgekraakt. Dat vond ik moeilijk, jong en onzeker als ik was. Maar na mijn eerste jaar kreeg ik het gevoel te pakken en ging het beter.’

Van kunst naar IT

Na de kunstacademie wilde Marc toch liever ‘echt’ geld gaan verdienen en koos hij voor een IT-opleiding. Vandaag de dag werkt hij nog steeds als IT’er, maar schilderen is hij altijd blijven doen. ‘Ik schilder vooral vanuit mijn gevoel en gebruik daar veel symboliek bij. Ik doe inspiratie op vanuit het leven en heb eigenlijk geen vaste werkwijze. Ik begin gewoon met schilderen en kijk dan waar het schip strandt. Mijn schilderijen maak ik vaak in drie à vier fases. Maar sommige schilderijen laat ik ook even een tijdje liggen om hier later weer mee verder te gaan.’ Marc steekt ook veel tijd in het kijken naar zijn schilderijen. ‘Soms doe ik dan weer andere inzichten op waardoor ik weer een nieuwe kant op kan met een schilderij.’

Expositie Sdu

Marc schildert op dit moment niet vaak, maar zijn expositie bij Sdu geeft hem weer gezonde druk om vaker te gaan schilderen. De werken die Marc tentoonstelt zijn twee landschappen plus twee figuratieve werken. Eén van de werken, getiteld ‘Wachten op’, is een voorbeeld van Marc’s inspiratie uit het dagelijks leven. ‘Ik heb hier het proces van wachten op iemand proberen weer te geven en dan in de breedste zin van het woord.’

Wachten op

Schilderij: 'Wachten op'

Marc omschrijft zijn schilderstijl als abstract figuratief. ‘Grote inspiratiebronnen voor mij zijn Willem de Kooning, Marc Chagall en Emil Nolde. Ook ben ik een ontzettende bewonderaar van Mark Rothko. De stromingen die mij het meest aanspreken zijn futurisme, fauvisme en kubisme. Ik zit eigenlijk nooit verlegen om ideeën. Waar ik wel vaak tegen aanloop is dat ik te veel wil verwerken in een schilderij, waardoor deze dus heel druk worden.’

Toekomstmuziek: een eigen schilderserie

Marc blijft wel altijd kritisch op zijn werk. ‘Ik geloof ook dat je altijd kritisch moet blijven om jezelf te blijven vernieuwen. Daarom ga ik ook jaarlijks naar Buitenkunst, een evenement waar je verschillende workshops kunt volgen op artistiek vlak. Ik probeer hier altijd nieuwe ideeën op te doen voor mijn werken. Ik zou graag in de toekomst nog een serie schilderijen willen maken. Daar maak ik nu geen tijd voor, maar dat zou ik wel graag willen. Het lijkt me mooie uitdaging om een bepaald thema helemaal uit te werken in meerdere werken.’

Benieuwd naar de andere kunstexposities van Sdu?

Posted in: Sdu