Swipe to the left

Expositie Sdu (deel 5): eetbare Trumps en tropische regenbuien

Print
Expositie Sdu (deel 5): eetbare Trumps en tropische regenbuien
By 4 december 2018 3436 keer bekeken Geen opmerkingen

Uitgeven vraagt creativiteit. Sdu ging op zoek naar creatieve collega’s met een oog voor kunst. En die waren er genoeg! Het resultaat? Een wisselende kunstexpositie in het bedrijfsrestaurant. Nicolet van der Sluis, redacteur bij Redactie Wetgeving, is nu te zien met haar werk als fotografe.

‘Ik vind het leuk om te experimenteren’

Nicolet fotografeert al heel wat jaren met groot plezier maar besloot zes jaar geleden om serieuzer aan de slag te gaan met haar hobby. Nicolet: ‘Ik had behoefte om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen door me te laten inspireren door andere (hobby)fotografen en door het vragen van feedback. Daarom besloot ik lid te worden van een fotoclub. Via deze club ben ik in aanraking gekomen met allerlei soorten fotografie, fotografische technieken en nabewerkingen. Ik vind het leuk om te experimenteren, bijvoorbeeld met lange sluitertijden, meervoudige belichting (meerdere beelden over elkaar heen ‘plakken’) of zwart-wit. Maar ik probeer in Photoshop ook steeds meer eigen creatieve beelden te maken.’

Expositie Sdu

Die lust voor experimenteren is goed te zien bij Expositie Sdu. De expositie toont zowel Nicolets klassieke fotografeerwerk als haar geënsceneerde foto’s zoals de fotoserie ‘Immigration ban’. Dit geënsceneerde werk vloeit voort uit een mentoropdracht vanuit haar fotoclub, waarbij Nicolet uit haar comfortzone moest treden. Nicolet: ‘De opdracht was een stijl te kiezen die wel bij je past, maar die je tegelijkertijd zou dwingen om op een nieuwe, uitdagende manier te kijken naar fotograferen. Het ensceneren van foto’s was daarom perfect voor mij. Een goed voorbeeld is de foto ‘Onder schot’. Mijn jongste zoon stond model voor deze foto en daar was wel wat geduld voor nodig. Zo moest ik voor het creëeren van de juiste schaduw wachten tot het schemerig genoeg was en het heeft een paar dagen geduurd voordat ik die te pakken had. Daarna heb ik de foto bewerkt in Photoshop door elementen uit verschillende foto’s samen te voegen.’

Onder schot

'Onder schot'

Tropische regenbui

'Tropische regenbui'

Eetbare Trump

Achter de fotoserie ‘Immigration ban’ schuilt een bijzonder verhaal. Nicolet: ‘Na mijn geënsceneerde foto’s met schaduwen, daagde mijn mentor mij uit om nog een stapje verder te gaan. Mijn werk was nog een beetje braaf. Ik heb daar een tijdje mee geworsteld. Ik had een gezicht gemaakt van snoepgoed en liep vervolgens vast omdat ik niet wist hoe ik verder moest. Maar toen kwam Donald Trump aan de macht, die een aantal omstreden voorstellen lanceerde om immigranten te weren. Dát werd mijn onderwerp.’

De gezichten in de fotoserie ‘Immigration ban’ zijn allemaal gemaakt met snoepgoed, broodbeleg en andere etenswaren op een witte ondergrond. Van deze creaties maakte Nicolet foto’s, zonder verdere bewerking in Photoshop. In de serie zijn alle grote spelers te zien binnen deze immigratiediscussie zoals een Mexicaan, een vrouw met hoofddoek en de Amerikaanse president Donald Trump. Nicolet: ‘Het was vooral moeilijk om Trump goed te laten lijken. De doorbraak kwam toen ik me besefte dat Trump geel haar heeft en een rode huid. Daarom kreeg hij een banaan als haar en boterhamworst als gezicht. Tijdens een expositie van onze club zagen een aantal Amerikaanse bezoekers de gelijkenis meteen. Dat lijkt me het beste compliment!’, lacht Nicolet.

Trump in fotoserie 'Immigration ban'

Donald Trump in fotoserie 'Immigration ban'

Benieuwd naar de andere kunstexposities van Sdu?

Posted in: Sdu