Swipe to the left

Fiscalist op Times Square

Print
Fiscalist op Times Square
By NDFR Excusief 13 maart 2018 6705 keer bekeken Geen opmerkingen

De dag van Gabriël van Gelder

‘Wow: hier gaat het avontuur beginnen!’, zijn de eerste gedachten van Gabriël van Gelder als het vliegtuig in januari 2017 de landing op John F. Kennedy International Airport inzet en de skyline van New York zich in al zijn grootsheid toont.

Gabriël was al eerder in ‘The Big Apple’, maar nu is het allemaal anders. Een lang gekoesterde wens om in het buitenland te werken en wonen is in vervulling gegaan. En dat correspondeert prima met de verwachting van werkgever EY om je kennis te verbreden door een verblijf van een jaar of twee, drie in het buitenland.

Het jonge gezin met dochter Julie betrekt een comfortabel appartement in de ‘upper west side’, het deel van Manhattan dat ten westen van Central Park ligt. Deze buurt wordt in de reisgidsen steevast als ‘relaxt en divers’ getypeerd, wat Gabriël inmiddels volmondig kan beamen. Het allereerste weekend verkennen ze Central Park, waar een dik pak sneeuw ligt en wordt nog een schepje bovenop het wow-gevoel gedaan. ‘Een filmische setting’, vertelt Gabriël terugblikkend.

Dutch Desk

Hij werkt op de Dutch Desk van EY. Deze desk maakt deel uit van het EY Global Tax Desk Network, met aanwezigheid in een aantal wereldsteden waaronder ook London en Hong Kong. De desks staan opgesteld om organisaties snel te helpen met internationale belastingvraagstukken. Bij de New York Desk werken ruim honderd fiscalisten uit enige tientallen landen. Zij hebben allen een tijdelijke aanstelling en kennen de fiscaliteit van hun moederland als de spreekwoordelijke broekzak. De toegevoegde waarde van de desk ligt in het voor de klant als een team vanuit de verschillende jurisdicties oppakken van een fiscaal vraagstuk en vervolgens te komen met een geïntegreerde oplossing.

Five miles per hour

De dag begint voor Gabriël met een gezamenlijk ontbijt met vrouw en inmiddels twee dochters, de jongste vier maanden. Daarna brengt hij zijn oudste dochter van twee en een half naar school en pakt ‘the subway’. De metro is hét vervoermiddel in New York en brengt deze jonge fiscalist in tien minuten naar Times Square waar EY kantoor houdt. ‘Met de auto kom je het centrum nauwelijks in’, vertelt hij. ‘De gemiddelde snelheid ligt hier op hoogstens five miles per hour.’ Uitstapjes maakt het gezin vooral in de stad zelf en een enkele keer wordt een auto gehuurd om de omgeving van New York beter te leren kennen.

US Tax Reform

Op kantoor neemt Gabriël een kop koffie en in verband met het tijdsverschil van zo’n zes uur met Nederland worden direct de noodzakelijke telefoongesprekken gevoerd. Als die er op zitten is er een teammeeting over de stand van zaken van de vele verschillende opdrachten die lopen. Het is drukker dan ooit door de recente US Tax Reform die door president Trump in werking is gezet. Deze belastinghervorming is de grootste sinds 1986 en houdt onder meer in dat het tarief van de vennootschapsbelasting aanzienlijk is verlaagd naar 21 procent. ‘Ons internationale team inventariseert onder meer wat de huidige en toekomstige impact is van deze belastinghervorming voor de cliënt’, licht Gabriël toe. Die gevolgen kunnen groot zijn. Vele honderden miljarden worden teruggehaald naar de VS en bestaande en nieuwe structuren moeten rekening houden met de aangenomen wetswijzigingen.

Anti Tax Avoidance Directive

Het is sowieso een turbulente periode in de fiscaliteit. Want niet alleen in de VS moeten bedrijven zich instellen op een nieuwe fiscale werkelijkheid. In 2016 werd de EU anti-belastingontwijkingsrichtlijn (Anti Tax Avoidance Directive, ATAD) aangenomen door de Ecofin Raad. De richtlijn bevat een aantal minimummaatregelen tegen belastingontwijking. Nederland en andere EU-landen moeten die vanaf 1 januari 2019 gaan implementeren in de nationale wetgeving. De tijd dringt dus voor de internationaal opererende bedrijven en de urgentie zet de toch al volle agenda’s van fiscalisten nog verder onder druk.

Sex and the city

Aan het einde van de ochtend vindt Gabriël nog tijd om zich te verdiepen in de meest recente ontwikkelingen over de US Tax Reform. Dat is absoluut noodzakelijk, want de ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Als het weer het toe laat, haalt Gabriël een broodje en luncht hij met collega’s in het nabij gelegen Bryant Park, maar op deze vrieskoude dag is de lunch binnen. ‘s Middag reist hij met twee mensen van het team af voor een bezoek aan het kantoor van EY in Boston om bij te praten over verschillende bestaande cliënten en de mogelijkheden die zich voordoen bij bestaande en nieuwe cliënten.

Deze volle dag eindigt voor de ‘Van Gelder family’ op de bank, gewoon met Netflix. ‘Iedereen denkt dat je in New York een soort Sex and the city-leven leidt, maar voor een gezin ligt dat anders’, aldus een lachende Gabriël. Maar saai? Nee, saai zal het leven in New York nooit worden. En het wow-gevoel? Dat is nog net zo sterk als inmiddels ruim een jaar geleden.

Deze bijdrage is eerder verschenen in NDFR Exclusief nr. 13Blijf op de hoogte van onze blogs en meer door Sdu Fiscaal te volgen op LinkedIn
Posted in: Fiscaal Recht