Van online werven naar online gesprekken

Loading...
Van online werven naar online gesprekken
4 maart 2021 322 keer bekeken

“Wil je iets drinken?” of “Moest je van ver reizen?” Deze twee vragen zijn in het afgelopen jaar weinig gesteld tijdens de sollicitaties bij Sdu. Ook tijdens corona zijn wij op zoek geweest naar nieuwe collega's. De gesprekken met deze potentiële medewerkers moesten echter anders gevoerd worden dan we gewend zijn, namelijk online. Dat is wel even aanpassen. We spreken met Ingrid Gödecke, HR-adviseur bij Sdu.

Niet helemaal nieuw

De sollicitatieprocedure is wel veranderd. ‘’Vorig jaar hebben we de eerste wervingen even gepauzeerd, we wilden ons beraden over hoe we het aan gingen pakken”. Maar nieuw was de aanpak niet helemaal: “Natuurlijk hadden we wel al ervaring met telefonische interviews die we vaak afleggen bij vacatures zoals bij Inside Sales” vertelt Ingrid.  “We zijn overgeschakeld naar Teams en dat ging eigenlijk geruisloos. Snel daarna zijn we begonnen met online gesprekken”.

Dat heeft voor- en nadelen legt Ingrid uit: “Een nadeel is dat je iets mist, je mist de non-verbale communicatie, het gevoel en hoe iemand overkomt” maar dat is niet het enige: “De sollicitant mist bijvoorbeeld  een indruk van de werkomgeving en de werksfeer”. “Maar..” licht Ingrid toe: “Het heeft ook zeker wel voordelen want de tijdsduur is veel korter, je kunt sneller inplannen”. Zo zijn er ook gesprekken met het hele team en een kandidaat, dat is fysiek bijna nooit mogelijk.

Andere uitdagingen

Ook komt het wel eens voor dat er technische uitdagingen zijn, vertelt Ingrid: “Er was een keer een kandidaat die we niet konden horen. We hebben gevraagd of hij opnieuw wilde opstarten, want dan lukt het meestal wel. Hoe iemand met zo’n situatie omgaat geeft ook al een goede indruk of ze stressbestendig zijn”, lacht Ingrid. Maar Ingrid merkt wel dat er een verschil zit: “Jongere kandidaten vinden het online solliciteren helemaal prima, maar bij de wat ouderen merk je wel dat ze het wat lastiger vinden. Ze zijn meer bezig met hoe kom ik over en werkt het allemaal technisch gezien”.

Liever online?

Op de vraag of Ingrid het leuker vindt om de gesprekken online te voeren heeft ze al vlot een antwoord: “Nou, toch wel liever fysiek. Ik krijg echt energie van iemand of helemaal niet. Je zoekt  iemand die energie uitstraalt en in het team past”. Maar dat is niet het enige: “Ik vind het belangrijk dat iemand goed aanvoelt en dat lukt eigenlijk nooit online”.

Toch is het niet helemaal stil op de Maanweg: “Als we een goed gevoel hebben bij een kandidaat, nodigen we hem of haar uit op kantoor voor een fysiek gesprek”. “En dat kan gewoon, we zijn volledig coronaproof bij Sdu en de kandidaten vinden het veilig en vaak ook fijner”. Om een beter beeld te geven van het kantoor is er ook een virtuele tour door het kantoor beschikbaar. “Zodat je een beetje de sfeer kunt proeven. Dan zien ze in ieder geval hoe het eruit ziet” vertelt Ingrid.

Over de toekomst heeft Ingrid al wel nagedacht: “We kunnen best naar een combinatie van online en fysiek, waarbij we de eerste gesprekken allemaal online doen en vervolggesprekken fysiek. Dat scheelt veel tijd.” Waar we nog wel mee worstelen is de stap daarna. Als iemand is aangenomen en moet worden ingewerkt. Hoe doe je dat dan? “Dat kan wel beter” geeft Ingrid toe. “Dat kun je op afstand moeilijker regelen, daar zit wel de grootste uitdaging”.

Een eerste indruk

Eén van onze nieuwe collega’s die de “nieuwe” sollicitatieprocedure aan de levende lijve heeft ondervonden is Christian Groeneveld. Sinds eind januari is hij accountmanager voor diverse producten bij Sdu, zoals Inzicht in de OR. “Voor mijn gesprekken heb ik altijd de voorkeur gehad om deze fysiek te voeren” geeft Christian toe. “Dan krijg je echt een beter beeld van de organisatie en het kantoor waar je mogelijk komt te werken.” Christian vertelt kort: “ Het eerste en tweede gesprek heb ik op kantoor gehad. Daarnaast ook nog een derde online gesprek met het team om een beter beeld te krijgen”. Over de gesprekken was Christian zeker enthousiast: “ Ik vond het fijn om mensen fysiek te zien en een beetje een indruk te krijgen van het kantoor. Je kunt veel beter een klik maken in een fysiek gesprek”.

Christian kijkt positief terug op de inwerkperiode: “Ik vond het wel prettig dat alles zo snel is verlopen, om 8:35 uur was ik op kantoor en om 9 uur zat ik al op mijn eigen laptop in mijn eerste online gesprek met collega’s. Dat vond ik positief”.

 

Ook werken bij Sdu?

Bekijk eens onze vacatures.