Swipe to the left

PVV en Forum voor Democratie stemden in 2018 het minst vaak vóór wetsvoorstellen

Print
PVV en Forum voor Democratie stemden in 2018 het minst vaak vóór wetsvoorstellen

De rechtse oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie stemden in 2018 het minst vaak voor wetsvoorstellen. Dat blijkt uit een onderzoek van SC, het platform over wet- en regelgeving. Omdat vooral Forum nauwelijks deelneemt aan debatten over wetgeving, is het vaak onduidelijk waarom de partij van Thierry Baudet tegenstemt.

De Tweede Kamer behandelt wetsvoorstellen volgens een vaste procedure. Eerst volgt een schriftelijke ronde, waarin Kamerleden vooral technische vragen stellen en informatie inwinnen, dan volgt een debat in de grote plenaire zaal van de Tweede Kamer. Vervolgens wordt er over het voorstel gestemd.

FvD voert liever campagne

De Tweede Kamer stemde in over 92 wetsvoorstellen. Bij slechts zeven van die voorstellen nam Forum voorafgaand aan de stemming deel aan het debat, blijkt uit het onderzoek van SC; geen enkele keer leverde de partij een bijdrage aan de schriftelijke ronde. Wetgeving heeft geen prioriteit voor de vernieuwers van de democratie. ‘Wij voeren liever campagne om de partij groter te maken, zodat we de volgende keer dingen kunnen veranderen’, zegt Baudet tegen SC.

Grote partijen zijn vaker bij debatten aanwezig dan kleine. Zo deed er bij 87 van de 92 debatten een VVD-Kamerlid mee. De partij is met 33 Kamerleden de grootste in het parlement. De partij ziet dat als een verplichting, zegt Kamerlid Bas van ’t Wout. ‘We zijn de grootste partij en we hebben er de capaciteit voor.’ Ook het CDA, D66 en de SP zijn er in meer dan 90 procent van de debatten bij. GroenLinks en de PVV volgen daarna.

Oppositie krijgt nauwelijks steun

SC hield over 2018 ook bij hoe vaak partijen amendementen aangenomen krijgen. Amendementen zijn voorstellen om wetsvoorstellen te wijzigen; worden ze aangenomen, dan verandert ook de wetstekst. Net als in eerdere jaren, zijn het vooral de regeringspartijen die amendementen aangenomen krijgen.

De oppositiepartijen kregen vorig jaar één op de acht amendementen aangenomen; de coalitie een veelvoud daarvan. Dat is minder dan in eerdere jaren. ‘Deze coalitie is niet in staat om samen te werken’, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. De coalitie kreeg 84,3 procent van de amendementen aangenomen, de oppositie bleef steken op 12,6 procent. Twee jaar eerder, in 2016, was dat nog 21,6 procent.

Onderzoek in beeld

Meer weten over SC?

SC is een multimediaal platform voor bedrijven en overheidsorganisaties over (de totstandkoming van) wet- en regelgeving. Met SC vindt u alle relevante informatie bij elkaar op één plek: nieuws, achtergronden, commentaren, jurisprudentie en officiële publicaties.

Zie voor meer informatie: https://www.sconline.nl/nieuws.

Posted in: Overheid