Swipe to the left

Sdu verrijkt voortdurend INA Personen- en Familierecht

Print
Sdu verrijkt voortdurend INA Personen- en Familierecht
By Ronald Rasing, Uitgever Sdu 11 april 2018 8848 keer bekeken Geen opmerkingen

Al jaren is het INA alimentatierekenprogramma dé standaard voor de rechterlijke macht. Dat maakt INA de meest gebruikte rekentool voor alimentatie in Nederland. Naast rechters maken ook advocaten, juridisch medewerkers, notarissen, mediators en zelfs gemeenteambtenaren er in enkele overzichtelijke stappen complexe alimentatieberekeningen mee. De koppeling van INA aan de kennisbank Personen- en Familierecht (PFR) maakt het samen een uniek kennissysteem voor rechters en echtscheidingsadvocaten. In de eerste helft van 2017 nam Sdu de rekentool en de kennisbank van een andere uitgeverij over. Sindsdien voert ze continu verbeteringen door op het gebied van techniek en performance. “Alles om de gebruiker te helpen zijn vak nog efficiënter te kunnen uitoefenen.”

Koppeling aan kennisbank

Een scheiding is vaak een complexe situatie, zeker nu juristen en rechters steeds vaker te maken krijgen met samengestelde gezinnen. Iemand kan inmiddels diverse kinderen bij meerdere partners hebben. Hoe bereken je dan de verdeling van de kosten voor de kinderen? “Kort gezegd kun je met het INA rekenprogramma de draagkracht berekenen en de juiste verdeling van de kosten van de kinderen. Je kunt voor die berekeningen tot jaren teruggaan. Een scheiding kan immers een langdurig proces zijn. De tool houdt daarom ook rekening met voorgaande belastingregels”, zegt Ronald Rasing, Senior Uitgever Legal bij Sdu. “Dankzij de koppeling met de kennisbank Personen- en Familierecht kun je snel relevante informatie, zoals jurisprudentie, raadplegen. Daarmee kun je bijvoorbeeld als advocaat je strategie bepalen en ben je zeker van de juiste interpretatie van gegevens.”

Doorontwikkelen

Op dit moment voegt Sdu voortdurend nieuwe functionaliteiten toe. “Modernere technieken verbeteren de zoek- en vindfunctie, om maar iets te noemen. Daarnaast krijgt de look & feel en de gebruikersvriendelijkheid veel aandacht. Klanten merken dat wij steeds vaker in hun werkproces komen. We bieden steeds meer praktische informatie en tools. Naast jurisprudentie, wetsartikelen en thematische commentaren nemen we verschillende rekenmethodes op in de berekening van alimentatie en voegen bijvoorbeeld ook nieuwe modeldocumenten en handige beslisbomen toe. Alles om ervoor te zorgen dat de gebruiker nóg efficiënter met zijn tijd kan omgaan en meer ruimte overhoudt voor het advies aan zijn cliënt”, aldus Rasing.

Kwaliteit hoog houden

De kwaliteit van INA en de kennisbank PFR wordt continu gecontroleerd door een redactie van tien experts: vijf op het gebied van alimentatieberekeningen en vijf op het terrein van personen- en familierecht. Voorzitter van de eerstgenoemde redactie is mr. Jan Bram de Groot, onder meer senior raadsheer en lid van het gerechtsbestuur van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De tweede genoemde redactie staat onder leiding van prof. mr. Paul Vlaardingerbroek, onder meer hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de universiteit van Tilburg en raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof van ’s-Hertogenbosch. “Daarnaast werken we regelmatig met experts op een bepaald vakgebied, zoals samengestelde gezinnen.”

Feedback dankzij gebruikerstrainingen

“Tot slot bieden we maandelijkse gebruikerstrainingen aan. Die worden door onze klanten zeer goed ontvangen en gewaardeerd”, zegt Rasing. “Met die service ontvangen wij weer waardevolle feedback die Sdu weer gebruikt bij de verdere doorontwikkeling en verdere verrijking van de rekentool INA en de kennisbank PFR.”

Bekijk INA-Personen en familierecht

Posted in: Sdu