Een transitie om nooit te vergeten

Een transitie om nooit te vergeten
2 juli 2021

Een bedrijf kan een grote transitie doorgaan, maar ook een medewerker heeft soms behoefte aan een nieuwe stap. En als je bijna 12 jaar in dienst bent bij een organisatie dan heb je wel het een en ander meegemaakt. Helaas voor Sdu heeft Berend Broerse besloten zijn carrière voort te zetten als Officier van Justitie. “Het Sdu waar ik nu wegga, is een heel ander Sdu dan waar ik binnenkwam”. We blikken met hem terug op zijn jaren bij Sdu.

Van accountmanager naar manager Rechtsorde

Met de ambitie om uiteindelijk aan de slag te gaan als uitgever, kwam Berend in 2008 binnen als key accountmanager. “Voor Sdu, had ik uitsluitend bij professionele dienstverleners zoals advocatenkantoren gewerkt. Sdu was voor mij het eerste ‘normale’ bedrijf. Wat me daarin vooral aansprak is de breedte waarin je je kunt ontwikkelen. Je kunt allerlei kanten op”. Na een aantal jaren verantwoordelijkheid voor de relaties met grote klanten werd Berends’ ambitie werkelijkheid en kreeg hij als uitgever de fondsen Arbeidsrecht, Sociale Zekerheidsrecht en wettenbundels onder zijn hoede. Waaronder dus een aantal gerenommeerde titels als JAR, NDSZ, en -toen nog- de Blauwe VNW. Als uitgever heb je niet alleen te maken met de juristen die je producten gebruiken, maar ook met de experts die zorgen voor de inhoud. “De dynamiek met redacties en auteurs vond ik in het begin spannend. De wensen en ideeën lopen niet altijd synchroon. En je hebt te maken met grote namen in de juridische wereld. Maar in the end heb je toch allemaal hetzelfde doel: inhoudelijke kwaliteit, een goed format en een zo groot mogelijk bereik. En dat allemaal op een commercieel gezonde manier”.

Verbinding via buitenschoolse activiteiten

Verbinding is voor Berend een rode draad in zijn loopbaan, zo ook binnen Sdu. “Vanuit verbinding ontstaat vertrouwen. En vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor succes, zeker op de lange termijn. Dat geldt voor samenwerking met collega’s, maar ook voor externe relaties.” In zijn tijd bij Sdu heeft Berend aan de wieg gestaan van allerlei verbindende activiteiten. Van relatiediners met grote klanten tot De snelste advocaat (een hardloopwedstrijd met meer dan 100 advocaten ten behoeve van Lawyers for Lawyers) en de Legal Pubquiz van Rechtsorde en Advocatie. “Met name als er iets te winnen valt, komen juristen makkelijk in beweging. En natuurlijk in discussie met de jury. Zonder gekheid, dit soort buitenschoolse activiteiten zijn voor mij de kers op de taart.”

Rechtsorde

Toen Berend in 2008 bij Sdu kwam werken, had contentintegratie net zijn intrede gedaan. Rechtsorde en Legal Intelligence waren toen nog twee zelfstandige bedrijven. “Ik heb mijn hele leven al een bovengemiddelde interesse in techniek gehad. Hoe Rechtsorde en LI juridische inhoud met geavanceerd technische zoekmogelijkheden combineerden, intrigeerde mij. Vanuit Sdu had ik in die tijd met beide partijen goede contacten. Nadat Sdu Rechtsorde had overgenomen, kreeg ik op enig moment de kans eindverantwoordelijk te worden”. Als Manager Rechtsorde leidde hij het team door verschillende fases en naar de meest recente mijlpaal: de livegang van het Nieuwe Rechtsorde. “De afgelopen twee jaren waren voor het Rechtsorde team intensief. We hebben een lange tijd twee platforms in de lucht gehouden. Het oude was na zo’n 13 jaar echt end-of-life en het nieuwe Rechtsorde was nog niet af genoeg”. Sinds enkele maanden zijn steeds meer klanten met het Nieuwe Rechtsorde gaan werken en op 1 juli ging het oude Rechtsorde definitief “uit”. Het nieuwe Rechtsorde is razendsnel en gemakkelijk om mee te werken. Berend vindt het wel jammer dat hij de doorontwikkeling en het commerciële succes van het nieuwe Rechtsorde niet meer meemaakt. “Degene die mijn rol gaat invullen bij Sdu, krijgt de leukste baan. En wie weet kom ik binnenkort terug bij Rechtsorde als lid van de Gebruikersgroep” licht Berend lachend toe.

Over de rol van Sdu als werkgever en over zijn collega’s is Berend enthousiast: “Aan de ene kant staat Sdu voor hoge kwaliteit en een gezonde dosis ambitie. Tegelijkertijd heeft Sdu als werkgever een sociaal karakter en zorgt het goed voor zijn medewerkers. Ik denk dat we mede hierdoor heel goed met zijn allen door de Corona periode zijn gekomen”. Er zijn er veel mogelijkheden om door te groeien binnen de organisatie, Berend vindt dat hij daar wel een goed voorbeeld van is: ”Je hoeft niet te eindigen waar je binnenkomt. Er zijn allerlei paden te bewandelen, dat hoeft niet altijd omhoog te zijn, maar kan ook opzij zijn. En voor de cohesie is het heel gezond als medewerkers bij verschillende afdelingen werken. Dat verstevigt het interne netwerk.”

Ja.. dit past wel goed bij mij

Per 1 oktober start Berend als Officier van Justitie (in opleiding) bij het arrondissementsparket Noord-Nederland. Niet echt een voor de hand liggende stap. “Ik voelde dat ik toe was aan iets nieuws. Een nieuw hoofdstuk in mijn loopbaan, een nieuw avontuur. Twee aspecten waren voor mij belangrijk: ik wilde terug naar de inhoud en ik wilde werk doen met meer maatschappelijke relevantie, een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, aan het leven van mensen. Na een uitgebreide oriëntatie, besloot ik dat de rol van Officier van Justitie een uitdagende volgende stap zou kunnen zijn die dicht bij mijn persoonlijke drijfveren ligt. Na een intensieve sollicitatieprocedure bleek het vertrouwen gelukkig wederzijds”.  En hoewel de overstap geen gebruikelijke is, zijn de reacties die Berend krijgt over zijn nieuwe stap allemaal positief: "Veel mensen aan wie ik vertel wat ik ga doen, zeggen: Wow, wat gaaf. Dat zie ik je zo doen, echt iets voor jou!”

Verandering komt met tijd

Bij het Sdu waar Berend in 2008 binnenkwam speelden papieren abonnementen op tijdschriften en boeken nog een belangrijke rol. Een advocaat, zeker bij een groter kantoor,  had zijn eigen abonnementen op vakbladen, vaak betaald door kantoor. “De opkomst van contentintegratie heeft de afgelopen 10 jaar een hele boost gegeven aan de digitalisering binnen Sdu”, vertelt Berend. “En nu zijn we toe aan de volgende fase. We praten al een tijd over tooling en in het werkproces van de klanten zitten en nú gebeurt het ook echt met innovatieve oplossingen als NotaFlow, Taxvice en Evidend. Ook de samenwerking met Bluetick is een voorbeeld van de versnelling waarin Sdu zich bevindt”. Berend is dan ook heel positief over de toekomst van Sdu: “Het Sdu van nu staat weer aan het begin van een grote stap vooruit, op weg naar meer software, naar oplossingen die klanten intensief gebruiken.” Berend licht nog toe: “Daar kan juridische informatie nog best een onderdeel van uitmaken, maar op een gegeven moment zal die vakinformatie niet meer het belangrijkste zijn waar mensen Sdu van kennen”. 

Bedankt, Berend.

Wil jij, net als Berend, ook aan het begin staan van een nieuwe stap in jouw carrière? Bekijk dan eens onze vacatures.