Swipe to the left

Vaarwel 2018 en welkom 2019

Print
Vaarwel 2018 en welkom 2019
By prof.mr. G.T.K. Meussen 9 januari 2019 704 keer bekeken Geen opmerkingen

Aangekomen bij het einde van het oude jaar, neem ik even de tijd om de balans op te maken van het jaar 2018 en u een vooruitblik te bieden op het jaar 2019. Het einde van het jaar maakt altijd een beetje weemoedig en zorgt voor een besef van het verglijden der jaren, maar maakt ook weer benieuwd naar het nieuwe jaar. De terugblik geeft aan hoeveel er het afgelopen jaar op fiscaal gebied weer is gebeurd. Wie zou nog willen beweren dat fiscaliteit saai is? Het belastingrecht is voortdurend in beweging en vormt daarmee ook een vertaling van de dynamiek van allerlei fiscale ontwikkelingen. Hetgeen hierna is opgenomen is daarvan slechts een selectie, die uiteraard geheel voor rekening van de auteur komt.

De afschaffing van de dividendbelasting die niet doorging

Dé fiscale gebeurtenis van het jaar 2018 was stellig het niet doorgaan van de afschaffing van de dividendbelasting. Wat een debacle voor het kabinet-Rutte III en voor de premier in het bijzonder. Politiek zeer controversieel,[1] maar toch in weerwil van alle maatschappelijke onvrede doorgezet en verdedigd. Op woensdag 15 november 2017 heeft minister-president Rutte het voorstel om de dividendbelasting af te schaffen in de Tweede Kamer tijdens een debat verdedigd. Op donderdag 14 december 2017 vond er nog een hoorzitting in de Tweede Kamer plaats omtrent het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Daarbij ging het om de vraag of multinationale ondernemingen zoals Shell en Unilever het kabinet onder druk hadden gezet om tot een afschaffing van de dividendbelasting te komen. Dit werd door betrokkenen uiteraard ontkend. De afloop is inmiddels bekend. De politieke beïnvloeding van de kant van het bedrijfsleven (Unilever bij monde van CEO Polman) was er wél. De contacten met de minister-president waren er wél. De ambtelijke notities over de gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting waren er wél. Verder slaagde premier Rutte er niet in het belang voor Nederland van de afschaffing van de dividendbelasting aan het parlement op een geloofwaardige manier uit te leggen. Het voordeel kwam in ieder geval niet ten goede aan in Nederland woonachtige of gevestigde aandeelhouders. Toen bleek dat Unilever zijn hoofdkantoor in Londen niet zou sluiten ten gunste van zijn andere hoofdkantoor in Rotterdam, was het snel gedaan met het wetsvoorstel. Het werpt een blijvende smet op het blazoen van de direct betrokkenen.


Dit is het eerste deel van een NTFR Opinie geschreven door prof.mr. G.T.K. Meussen. De volledige opinie kunt u hier inzien. Deze Opinie is opgenomen in NTFR nummer 1/2 van 10 januari 2019 (NTFR 2019/1).


Blijf op de hoogte van onze blogs en meer door Sdu Fiscaal te volgen op LinkedIn
Posted in: Fiscaal Recht