Verkiezingen 2017: plannen genoeg voor de arbeidsmarkt

Verkiezingen 2017: plannen genoeg voor de arbeidsmarkt
9 februari 2017 49870 keer bekeken
‘Op deze plek blogt de redactie van SC over de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en de formatie’

Hoe willen de verschillende politieke partijen de problemen op de arbeidsmarkt te lijf gaan? De redactie van SC dook in de verkiezingsprogramma’s en zet de plannen voor de arbeidsmarkt op een rij.

Flex of vast?

Het is dé discussie van de arbeidsmarkt. Hoe kan de opkomst van flexibele arbeid gestopt worden en het vaste contract aantrekkelijker gemaakt worden? Het aantal werknemers met een flexibel contract stijgt sinds 2010, en er zijn inmiddels zo’n 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Zij hebben het moeilijk: omdat ze geen vast contract hebben, hebben ze minder zekerheid over hun toekomst – een hypotheek afsluiten is lastig.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bedacht daarom samen met vakbonden en werkgevers de Wet werk en zekerheid (Wwz). Die moest het verschil tussen vast en flex verkleinen, maar de wet geldt in de Tweede Kamer als mislukt. Het aantal werknemers met een flexibel contract stijgt nog steeds.

En dus broeden de politieke partijen op een andere aanpak om het vaste contract aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Ze kijken daarbij nadrukkelijk naar de prijs van arbeid.

Ontslagvergoeding

De meeste producten die je koopt zijn duurder als het abonnement flexibel is. Waarom geldt dat voor flexibele arbeid niet, vragen de linkse partijen zich af. Ze kijken naar maatregelen om flexibele arbeid duurder te maken. Ten eerste is daar de ontslagvergoeding uit de Wwz, ook wel de transitievergoeding genoemd, te betalen door de werkgever. Iedereen heeft recht op een transitievergoeding, maar pas wanneer hij twee jaar voor dezelfde baas gewerkt heeft. Iedereen die een maand korter gewerkt heeft, mag gratis ontslagen worden. Door werknemers al vanaf dag één recht op een vergoeding te geven, wordt die prikkel weggenomen, vinden D66, GroenLinks en de PvdA.

Dan kijken ChristenUnie en de PvdA ook naar de premies die werkgevers voor de WW moeten betalen. Werkgevers betalen nu voor vaste en flexibele werknemers een even hoog percentage. Door de premies hoger te maken, hopen de partijen werkgevers te verleiden de werknemers een vast contract te geven.

Ziekte

Wie een paar dagen ziek is en niet kan werken, krijgt het loon doorbetaald door de werkgever. Dat moet hij op basis van de wet maximaal twee jaar doen; daarna wordt de zieke werknemer ontslagen en krijgt hij een WIA-uitkering. Die periode van twee jaar is een van de langste van Europa, en schrikt werkgevers af mensen in vaste dienst te nemen. Het risico is te groot. Voor flexwerkers hoeft een ondernemer alleen de resterende contractperiode het loon door te betalen.

En dus scharen politieke partijen zich in ruime mate achter plannen om voor kleinere bedrijven de termijn te verkorten tot een jaar. Onder meer CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SGP, en VVD bepleiten dit. Het tweede jaar zou dan collectief gefinancierd worden. Het zijn namelijk met name de kleine bedrijven die het financieel moeilijk krijgen wanneer een werknemer lange tijd ziek is. Het loon moet worden doorbetaald, maar er moet vaak ook een vervanger worden aangesteld.

Lees meer op SConline.nl: Plannen genoeg om arbeidsmarkt vooruit te helpen

Opmerkingen