05 GRI - Goed rapportage initiatief?
GRI is de afkorting van Global Reporting Initiative. GRI is een non-profitorganisatie die, onder andere, een belangrijk rapportagekader voor duurzaamheidsverslaglegging beheert. GRI biedt organisaties handvaten bij het bepalen van de inhoud van een duurzaamheidsverslag en het overzichtelijk kiezen en rapporteren van relevante duurzaamheidsindicatoren. Organisaties kunnen met behulp van de wereldwijd geaccepteerde GRI-richtlijnen gestructureerd en transparant verantwoording afleggen over economische, milieugerelateerde en sociale activiteiten.
Het Global Reporting Initiative is een netwerkorganisatie waarbij experts uit vele landen bijdragen aan de missie van GRI: ‘Duurzaamheidsrapportage een gangbare praktijk maken door middel van het aanbieden van richtlijnen en ondersteuning aan organisaties.’ Betrouwbare en geloofwaardige verslaggevingskaders die elke organisatie – ongeacht omvang, sector of locatie – kan gebruiken, helpen daarbij.
De achterliggende gedachte is dat een alom geaccepteerd rapportagekader leidt tot meer uniformiteit en vergelijkbaarheid van rapportages. Dit geldt zowel tussen organisaties onderling als binnen een organisatie in de tijd.
Duurzaamheidsrapportage is aan een forse opmars bezig. Van de 250 grootste bedrijven in de wereld publiceert inmiddels 95% een duurzaamheidsverslag tegenover 80% in 2008. (Bron: KPMG 2011). Rapporteren op basis van de GRI-richtlijnen is in principe toepasbaar voor alle organisaties, klein en groot, waar ook ter wereld. Het aantal rapporten dat conform de GRI-richtlijn is opgesteld neemt toe: In 2000 werden wereldwijd 44 verslagen geschreven aan de hand van de GRI-leidraad. In 2010 waren dit inmiddels 1928 verslagen1. Alhoewel Europese bedrijven nog een meerderheid vormen, worden rapportages conform GRI inmiddels in vrijwel alle werelddelen gepubliceerd. Ook hier zijn opkomende markten zoals China en Brazilië met een inhaalslag bezig. Nederland is overigens sterk vertegenwoordigd in de database met GRI-verslagen. Nederland wordt dan ook beschouwd als een van de gidslanden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat komt wellicht omdat we van oudsher een sterke rapportage- en administratiecultuur hebben.
Duurzaamheidsrapportage biedt organisaties vaak voordelen. Hieronder volgen enkele:
-
toenemend vertrouwen in de organisatie door transparante verslaglegging;
-
het aanscherpen van de interne organisatie doordat inzicht in de eigen organisatie wordt vergroot;
-
het kunnen vergelijken van prestaties met andere (vergelijkbare) organisaties;
-
aantrekken en behouden van talentvol personeel;
-
concurrentievoordeel omdat de organisatie zich presenteert;
-
GRI-indicatoren worden ten slotte steeds belangrijker voor analisten en investeerders. (Met name relevant voor beursgenoteerde ondernemingen).
Het Global Reporting Initiative is in 1997 ontstaan in Boston (USA) als afdeling binnen de non-profit organisatie CERES (Coalition for Environmentally Responsible Economies). In eerste instantie lag de focus van het rapportage-kader op ‘milieu’. Later werden sociale en economische thema’s toegevoegd. Hiermee is de basis gelegd voor het huidige GRI-kader voor duurzaamheidsverslaglegging. GRI betrekt nadrukkelijk stakeholders bij het opstellen van…