Sign. - 28. Teeven: bij partnerdoding gaat het belang van het kind voor het belang van ouder die omgangsregeling wil


Het belang van het kind bij partnerdoding moet vóór het belang van de ouder gaan die een omgangsregeling wil. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op 15 november aan de Tweede Kamer geschreven. Teeven wil dat de rechter in dit soort gevallen eerst moet toetsen of dit contact met de ouder wel in het belang van het kind is. Om te zorgen voor een snelle en accurate hulpverlening, is een protocol opgesteld. Daarnaast wil Teeven dat er meer onderzoek komt naar de gevolgen van partnerdoding op kinderen.
De gevolgen van partnerdoding voor kinderen zijn immens. Naast het psychologische hulpverlening, is het van belang dat deze kwetsbare groep kinderen de rust en stabiliteit vinden in hun omgeving om een begin te maken met de verwerking van het trauma. De confrontatie met de ouder is niet altijd in het belang van het kind in deze gevallen.
Teeven wil de wet daarom zodanig aanpassen dat de rechter altijd oordeelt of contact met de ouder in het belang van het kind is, nadat de Raad voor de Kinderbescherming hiertoe een verzoekschrift heeft ingediend. Daarnaast wil Teeven voorkomen dat de ouder al snel verzoeken indient voor een omgangsregeling met het kind, nadat de omgang is ontzegd door de rechter. Omdat de gerechtelijke procedure belastend kan zijn voor het kind en diens omgeving, wil Teeven in de wet een termijn van twee jaar opnemen waarbinnen de ouder niet ontvankelijk wordt verklaard indien hij/zij contact zoekt.
Onder leiding van het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben vier expertmeetings plaatsgevonden over de gevolgen van dergelijke gezinsdrama's op kinderen. De uitkomsten van deze meetings zijn verwerkt in een protocol…

Verder lezen
Terug naar overzicht