Sign. - 80. Tweede Kamer wil kortere duur partneralimentatie


Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de duur van partneralimentatie na een echtscheiding korter kan, zo bleek op 29 december bij de behandeling van het wetsvoorstel van Kamerlid Louis Bontes. Of het voorstel van Bontes (ex-PVV, tegenwoordig een eenmansfractie) om de alimentatietermijn terug te brengen van twaalf naar vijf jaar het gaat halen, is echter zeer de vraag. De meeste fracties steunen de gedachte achter het wetsontwerp, maar hebben moeite met de uitwerking ervan. Vooral VVD, PvdA en D66 vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met de positie van niet-werkende oudere partners bij een scheiding. De kans dat die partners na een lang huwelijk een baan vinden en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, is volgens de drie fracties heel klein. Zij vinden het voorstel van Bontes te star en willen dat er meer uitzonderingen worden aangebracht.
De Kamer vindt ook dat Bontes te weinig oog heeft voor gezinnen met jonge kinderen en dat het overgangsrecht niet goed is geregeld.
VVD, PvdA en D66 werken al enige tijd aan een eigen wetsvoorstel om de alimentatietermijn te bekorten. Daarin wordt met de situatie van oudere partners wel rekening gehouden. Naar verwachting maakt dat voorstel meer kans in de Kamer.

(ANP)

Terug naar overzicht