Sign. - Aantal internationale kinderontvoeringen fors toegenomen


Het aantal internationale kinderontvoeringen is vorig jaar toegenomen. In 164 gevallen nam een van de ouders of een familielid een of meerdere kinderen zonder toestemming mee naar het buitenland. In 2010 gebeurde dat nog 114 keer. Dat blijkt uit het jaarverslag 2011 van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO).
In 2011 zijn 249 kinderen door 164 ouders zonder toestemming meegenomen of niet teruggekeerd van een vakantie. Het betrof zowel internationale kinderontvoering vanuit Nederland als naar Nederland. Dat is een toename van 30% ten opzicht van 2010. Het merendeel van de kinderen is door de moeder meegenomen, 31% van de 249 kinderen werd meegenomen door de vader. Opmerkelijk is dat het aantal moeders dat de kinderen meeneemt naar niet-verdragslanden stijgt (meer dan 50%). In 2011 zijn 17 kinderen teruggekeerd.
De juristen van het Centrum IKO hebben 1.433 telefoongesprekken gevoerd en 834 e-mails beantwoord. Een toenemend aantal kinderen belt zelf het Centrum IKO om zich te informeren.
Een groot deel van de zaken van het Centrum IKO betrof de angst of een dreiging voor een internationale kinderontvoering. Daarnaast wil een toenemend aantal ouders legaal vertrekken met de kinderen en wint daarover informatie in. Nu de marechaussee strenger aan de grens controleert, vragen ook meer ouders, die alleen op vakantie gaan met hun kinderen, hoe ze toestemming voor vakantie kunnen regelen.
Steeds meer moeders nemen kinderen mee naar landen die niet zijn aangesloten bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Dat bepaalt dat een kind zo snel mogelijk terug moet naar het land waar het voor de ontvoering verbleef. Het aantal landen dat tot het Verdrag toetreedt, groeit nog…

Verder lezen
Terug naar overzicht