Sign. - Adoptieouders vragen twee keer zo vaak hulp


In 2010 werden in Nederland 672 kinderen geadopteerd, het laagste aantal sinds 1966. Adoptiekinderen kunnen problemen hebben in hun ontwikkeling. Dit vraagt extra opvoedingstaken van de adoptieouders. Uit onderzoek blijkt dat adoptieouders twee keer zo vaak een beroep doen op hulpverlening.
Voor hulpverleners heeft het Nederlands Jeugdinstituut het digitaal dossier Adoptiegezin gepubliceerd. Het dossier gaat voornamelijk over adoptie van kinderen uit het buitenland. Hoeveel kinderen worden er geadopteerd en uit welke landen? Wat zijn de gevolgen van adoptie voor de ontwikkeling van kinderen en welke wetten en regels zijn er?
Uit onderzoek blijkt dat adoptieouders twee keer zo vaak een beroep doen op hulpverlening. Waarschijnlijk zijn adoptieouders door uitgebreide voorlichting bij adoptie geneigd om eerder hulp in te roepen bij problemen. Uit het dossier blijkt ook dat adoptieouders vaak bewuste ouders zijn die op een sensitieve en responsieve wijze omgaan met hun kinderen.
Het dossier Adoptiegezin is bedoeld voor hulpverleners die met adoptiekinderen en hun ouders te maken hebben. In het dossier is onder andere te lezen wat werkt bij adoptie, welke erkende interventies er zijn voor het verbeteren van de hechting tussen ouder en kind en welke instrumenten en voorzieningen er zijn voor adoptiegezinnen. Ook is inzichtelijk gemaakt welke wet- en regelgeving er bestaat.

(Nederlands Jeugdinstituut)

Verder lezen
Terug naar overzicht