Sign. - Banken richten digitaal loket in voor ‘slapende tegoeden’


Banken zijn van plan om begin volgend jaar een digitaal loket inrichten voor zogeheten 'slapende tegoeden'. Het wordt daarmee gemakkelijker voor nabestaanden om na te gaan of een overleden familielid nog een spaartegoed heeft bij een bank. Op deze manier willen banken op een klantvriendelijke en laagdrempelige manier consumenten tegemoet komen. Op dit moment verloopt de zoektocht naar slapende tegoeden doorgaans via de notaris en een ingewikkeld administratief systeem. Het loket wordt ondergebracht bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Het idee achter het loket is dat consumenten op één plek digitaal een navraag kunnen indienen naar (mogelijke) tegoeden aanwezig op bankrekeningen op naam van een overledene waar zij recht op hebben. Doelgroep zijn erfgenamen (en degenen die belast zijn met de afhandeling van de nalatenschap), die geen goed zicht hebben bij welke bank(en) de overledene eventueel. rekening(en) aanhield.
Banken werken bij het instellen van het loket samen met de Consumentenbond en het ministerie van Financiën. Hierdoor kan onder meer gebruik gemaakt worden van gegevens van de Belastingdienst.

(NVB/ANP)

Verder lezen
Terug naar overzicht