Sign. - Co-ouders ruziën minder dan andere gescheiden ouders


Kinderen van gescheiden ouders die afwisselend bij hun vader of moeder wonen, zitten lekkerder in hun vel en halen hogere cijfers op school dan kinderen die na een scheiding bij een van de ouders wonen of in een stiefgezin. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht onder 5300 kinderen. De uitkomsten staan in het boek Kinderen uit nieuwe gezinnen, dat op 31 oktober is verschenen.
Het aantal ouders dat uit elkaar gaat, neemt nog steeds toe, zegt scheidingsonderzoeker en medeauteur van het boek Ed Spruijt. Momenteel heeft een op de vijf basisschoolleerlingen gescheiden ouders. In grote steden liggen die aantallen wat hoger dan op het platteland.
De afgelopen tien jaar steeg het percentage ouders dat na een scheiding besluit tot co-ouderschap van vijf naar twintig procent. Van de basisschoolleerlingen wier ouders uit elkaar zijn, pendelt bijna een kwart tussen vader en moeder. Sommige kinderen wonen om de week bij een van de ouders, anderen drie dagen bij de één en vier bij de ander. Dat is weliswaar veel gesleep met spullen en knuffels, toch doen deze kinderen het beter dan andere kinderen van gescheiden ouders.
'Dat komt omdat Nederlandse co-ouders veel minder ruzie maken dan andere ex-partners', aldus Spruijt in dagblad Trouw. 'Als ouders het samen eens zijn, hebben kinderen veel minder last van een scheiding.' Maar co-ouderschap is niet in alle gevallen de oplossing: soms is de scheiding te pijnlijk en dan lukt het ouders niet om samen een ingewikkelde planning voor de kinderen te maken.
Overigens gaat het met kinderen uit gezinnen die intact zijn nog altijd het beste…

Verder lezen
Terug naar overzicht