Sign. - EU-netwerk van bemiddelaars kinderontvoering


Bemiddeling in geval van kinderontvoering bestond al langer in enkele Europese landen, maar sinds 25 april bestaat er ook een Europees netwerk van bemiddelaars die optreden als ouders zonder toestemming van hun partner kinderen meenemen naar een ander land. Volgens Els Prins, directeur van Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO), is het de bedoeling dat uiteindelijk in alle Europese landen bemiddelaars (mediators) worden opgeleid.
Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kennen de bemiddelaars al langer, waarna Nederland volgde, zegt Prins. 'Bij ons is mediation nu heel goed en snel, maar in andere landen moeten ze nog beginnen. Via het Europese netwerk kunnen we kennis overdragen en opleidingen voor mediators regelen.'
De bemiddelaars worden in Nederland ingezet wanneer de ontvoerende ouder terug is in Nederland, in een poging te voorkomen dat de vader en moeder uiteindelijk voor de rechter terechtkomen. De ouder, meestal de moeder, die het kind of de kinderen heeft ontvoerd, is dan al teruggekeerd vanuit het buitenland. 'Meestal is het dan een kwestie van dat de echtscheiding goed geregeld moet worden, met regelingen voor omgang met de kinderen', zegt Prins.
In 2010 kreeg de Centrale Autoriteit, het onderdeel van het ministerie van Justitie dat over deze zaken gaat, 138 verzoeken binnen die om internationale kinderontvoering gingen. Daarvan ging het in 96 gevallen om kinderen die meegenomen waren naar het buitenland en in 54 zaken om kinderen die naar Nederland waren ontvoerd.

(De Telegraaf)

Verder lezen
Terug naar overzicht