Sign. - Jeugdzorg houdt toezicht op 100 ongeborenen per jaar


Jaarlijks worden bijna honderd baby's nog voor hun geboorte door de kinderrechter onder toezicht gesteld. Het zijn baby's van wie de moeder verslaafd is, psychische problemen heeft of verstandelijk beperkt is. Het cijfer is afkomstig van de Raad voor de Kinderbescherming en is een schatting, omdat ondertoezichtstellingen van ongeboren kinderen niet apart worden geregistreerd.
Sinds enkele jaren is het mogelijk om ook vóór de bevalling beschermingsmaatregelen voor kinderen te nemen. Dat is het gevolg van afspraken tussen de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg en kinderrechters uit 2008. Aanleiding was dat vooral bij verslaafde zwangeren op voorhand duidelijk is dat het kind direct na de geboorte bescherming nodig heeft. Om te verzekeren dat die bescherming er dan ook is, moeten de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg al voor de bevalling bevoegdheden hebben.
Ook is steeds meer bekend over de schade door drugs- en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. De maatregel dient mede om die zoveel mogelijk te voorkomen.
De rechter kan de vrucht vanaf de 23e week van de zwangerschap onder toezicht van Jeugdzorg stellen. Voor die tijd kan de moeder nog legaal een abortus laten uitvoeren. In de gemeente Rotterdam wordt inmiddels altijd ondertoezichtstelling van de vrucht gevraagd bij moeders die zwanger en verslaafd zijn.
Bureau Jeugdzorg, dat het toezicht uitvoert, spreekt met de moeder af dat zij geen drugs of alcohol gebruikt. Doet ze dat wel, dan wordt ze gedwongen opgenomen.

(NRC Handelsblad)

Verder lezen
Terug naar overzicht