Sign. - Man te weinig gehoord, huisverbod onterecht


De Burgemeester van Veere heeft een man uit het Zeeuwse Serooskerke ten onrechte twee huisverboden opgelegd na een ruzie en handgemeen in de relationele sfeer. Dat heeft de Raad van State op 8 februari bepaald. Door de uitspraak zal de burgemeester voortaan meer onderzoek moeten doen en hoor en wederhoor toepassen voordat hij een huisverbod oplegt en verlengt. De Raad van State stelt in de uitspraak dat een huisverbod een ingrijpende sanctie is, die alleen mag worden opgelegd als de feiten ondubbelzinnig zijn en er gevaar voor herhaling bestaat.
De burgemeester legde de 45-jarige man in 2010 een huisverbod op. Na een tweede aanvaring met zijn vrouw kreeg hij een verlengd huisverbod opgelegd. Hoewel de man 'slechts' een werkstraf van zes uur kreeg, ging hij bij de Raad van State in hoger beroep tegen de huisverboden. De man vond dat de agent, de Officier van Justitie en de burgemeester min of meer de kant van zijn nu ex-vrouw hebben gekozen zonder grondig onderzoek te doen naar de feiten.
De verklaringen van man en vrouw stonden tegenover elkaar en er waren geen getuigen. Bij de vrouw werd geen letsel aangetroffen dat op het gebruik van onevenredig geweld wees. De man erkende weliswaar de vrouw in het gezicht te hebben geslagen, maar pas nadat zij hem in het gezicht had gespuugd. Verder wilde hij voorkomen dat ze het computerscherm kapot zou gooien, waarop hij haar in een houdgreep nam. Volgens de vrouw probeerde de man haar te wurgen, maar haar letsel wees daar niet op. De kinderen van het echtpaar waren niet betrokken bij het incident.

(Raad van State 8…

Verder lezen
Terug naar overzicht