Sign. - Minder vaak partneralimentatie, maar wel een hoger bedrag


In 2011 werd bij bijna een op de zes echtscheidingen partneralimentatie toegewezen door de rechter. Dat is wat minder vaak dan tien jaar geleden, maar de bedragen zijn wel hoger geworden. Het aantal toewijzingen van kinderalimentatie is in dezelfde periode niet veel veranderd, terwijl de bedragen veel minder sterk zijn gestegen dan bij de partneralimentatie. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 30 oktober bekend.
In 2011 heeft de rechter 5200 keer alimentatie toegewezen aan de vrouw. Dat is bij bijna 16% van de echtscheidingen die in dat jaar door de rechter werden afgedaan. In 2001 was dit nog bijna 18%. Toen ging het in de helft van de gevallen om een bedrag van meer dan € 450 per maand. In 2011 was dit mediane alimentatiebedrag toegenomen tot € 650. Deze stijging van 44% is twee keer zo groot als de inflatie over deze periode.
De snelle toename komt voor een deel doordat de gemiddelde leeftijd bij scheiding hoger is geworden. Omdat bij een hogere leeftijd veelal hogere inkomens horen, leidt dit ook tot hogere alimentatiebedragen. In 2011 was de gemiddelde leeftijd bij een echtscheiding 46 jaar, vrouwen zijn gemiddeld 43 jaar als ze hun huwelijk laten ontbinden. Twintig jaar geleden waren mannen ongeveer 40 jaar als ze gingen scheiden, vrouwen 37 jaar. Alimentatiebetaling van de vrouw aan de man komt bij minder dan 1% van de echtscheidingen voor. De alimentatiebedragen kunnen, afhankelijk van de inkomenssituatie van de voormalige partners, behoorlijk verschillen. In een derde van de gevallen waarbij in 2011 alimentatie werd toegekend, gaat het om een maandelijks bedrag van minder dan…

Verder lezen
Terug naar overzicht