Sign. - Nabestaanden betalen uitvaart te laat of niet


Nabestaanden betalen steeds vaker de hoge rekeningen bij begrafenissen en crematies te laat of helemaal niet. De belangrijkste redenen zijn dat de familie van overleden mensen door de crisis niet langer voor duizenden euro's kan bijspringen en dat verzekeraars bij overlijden minder uitbetalen.
Een stijgend aantal lijkbezorgers krijgt hierdoor zijn factuur niet meer betaald, of moet veel langer wachten op zijn geld. Paul Koeslag, voorzitter van de Nederlandse Branchevereniging voor Gecertificeerde Uitvaartondernemingen: 'We krijgen van veel leden klachten dat het zes weken langer duurt dan normaal voordat ze rekeningen betaald krijgen. Dat is boven op de normale termijn van vier weken.'
Meestal gaat het om het deel waarvoor de overledene niet verzekerd was bij een uitvaartverzekeraar en waarvoor de erfgenamen, als de banktegoeden van de overledene ontoereikend zijn, zelf moeten opdraaien.
De laatste weken is er een toename van het aantal onbetaalde rekeningen, ziet ondernemer Rob de Haan. Hij heeft een webloket waar ondernemers hun openstaande facturen aan hem kunnen cederen. 'Wij kregen tot en met maart maandelijks tussen de een tot vijf vorderingen op nabestaanden ter verkoop aangeboden. Dat zijn er de afgelopen maanden tussen de vijftien à twintig per maand. De openstaande rekeningen variëren tussen de € 2.200 en € 4.500.'
De branche maakte onlangs bekend klanten beter te gaan informeren over extra kosten als bijvoorbeeld gekozen wordt voor een andere uitvaartonderneming dan aan de verzekeraar verbonden is.

(De Telegraaf)

Verder lezen
Terug naar overzicht