Naar de inhoud

Sign. - Namaak en piraterij in de voedsel­keten

2017 Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Union1

Eind juni 2017 hebben Europol en EUIPO een gezamenlijk rapport gepubliceerd over misdaad op het gebied van namaakproducten en piraterij.2 In het rapport wordt aangegeven dat georganiseerde misdaadgroepen betrokken zijn bij deze vormen van misdaad. Ook worden ze ingezet in de distributie van deze goederen. Het merendeel van de namaakproducten komt uit China. De toename aan handel met en transportmogelijkheden tussen China en de Europese Unie blijkt dit nog verder te vergemakkelijken.

Ook binnen de EU worden echter namaakproducten gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van valse labels en verpakkingen van buiten de EU.

Online-handel

De verkoop van deze producten verloopt in toenemende mate via online-marktplaatsen. De via internet verkochte producten worden in kleine pakketten via post of expresdiensten geleverd, meestal direct aan de consument. Dat vergemakkelijkt het toezicht niet. De directeur van Europol geeft aan dat dit soort handel de economie beschadigt en de fysieke gezondheid van de consument in gevaar brengt. Het rapport benadrukt de noodzaak van verdere, intensieve samenwerking tussen en opleiding van de stakeholders en intermediairs.

Ook in de levensmiddelensector

Het rapport schenkt aandacht aan de bekende ‘gevallen’, zoals het paardenvleesschandaal en ook aan andere, steeds meer voorkomende vormen van namaak in de levensmiddelensector. Zo blijkt de bio­logische sector in toenemende mate last te hebben van het gebruik van illegale etikettering van producten die allesbehalve biologisch zijn. In de wereld van de producten met een geografisch beschermde benaming doet zich hetzelfde frauduleuze euvel voor. En wat te denken van nagemaakte voedingssupplementen? Een sector waar heel veel (verkeerd) geld in te verdienen…