Sign. - Steeds meer mensen met hypotheek in de problemen


Circa 72.367 woningbezitters hebben momenteel moeite om hun hypotheek te betalen; een stijging van bijna 10.000 sinds de start van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR), die op 12 oktober werden gepubliceerd.
Het BKR verwacht dat het aantal huiseigenaren met ernstige betalingsproblemen op de hypotheek aan het eind van dit jaar uitkomt op ongeveer 76.000; een toename van ruim 20%.
BKR-directeur Peter van den Bosch maakt zich zorgen: 'Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan voorafgegaan. Vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit.'
Door de dalende huizenprijzen is van steeds meer huizen de waarde lager dan de hypotheek, waardoor een restschuld overblijft bij verkoop van de woning. De problemen met mensen die in de schulden zitten, nemen al jaren toe. De meeste betalingsachterstanden doen zich volgens Bosch voor bij de Belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars. Maar op deze betalingsachterstanden heeft het BKR geen zicht. 'BKR heeft nu slechts zicht op zo'n twintig procent van de betalingsachterstanden. Dat is te weinig', aldus de directeur.

(ANP)

Verder lezen
Terug naar overzicht