Sign. - Vechtscheidende ouders: kinderen meer geleden dan nodig


74% van de ouders die zeggen dat hun echtscheiding een vechtscheiding was, geeft aan dat hun kinderen meer geleden hebben onder de scheiding dan nodig was. 32% stelt dat de kinderen niet centraal stonden. Achteraf gezien is 85% van deze ouders niet tevreden over de manier waarop ze samen, als koppel, met hun kind(eren) gecommuniceerd hebben over de scheiding. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag (NPO) onder 4.500 gescheiden ouders. Bijna 1.500 van hen (33%) geeft aan de breuk als een 'vechtscheiding' te hebben ervaren, meestal omdat er een stevig gevecht woedt om de kinderen en geld.
Ouders verwikkeld in een vechtscheiding geven toe dat hun kinderen getuige waren van heftige scheldpartijen (34%), dat ze de kinderen gebruikt hebben om informatie door te geven aan de ex-partner (33%), of bedreigingen hebben geuit in het bijzijn van de kinderen (29%). Bijna een kwart (23%) heeft wel eens uitgehuild bij zijn/haar kind.
EenVandaag ondervroeg ook ruim 650 kinderen van gescheiden ouders; jongeren geven aan veel vaker een van bovenstaande dingen mee te maken. De conclusie is dan ook dat kinderen veel meer zien en meekrijgen dan de ouders denken.
Achteraf gezien is 85% van de ondervraagde ouders niet tevreden over de manier waarop ze samen, als koppel, met hun kind(eren) hebben gecommuniceerd over de scheiding.
55% van de ondervraagden stelt dat hun kinderen het gevoel hebben gehad dat ze moesten kiezen tussen een van beide ouders. 34% geeft aan dat ze hun kinderen betrokken…

Verder lezen
Terug naar overzicht