Europees belastingrecht

mr. J.J.A.M. Korving LL.M.

Het boek Europees belastingrecht geeft inzicht in de invloed die het Europese recht heeft op het belastingrecht. Hierbij wordt de invloed op het Nederlandse belastingrecht zoveel mogelijk als uitgangspunt genomen.

  • Boek
  • 290 pagina's
  • Bestelcode 9789012387033
Omschrijving
Het boek Europees belastingrecht geeft inzicht in de invloed die het Europese recht heeft op het belastingrecht. Hierbij wordt de invloed op het Nederlandse belastingrecht zoveel mogelijk als uitgangspunt genomen.

Nadruk op directe belastingen
Allereerst wordt een algemeen kader geschetst waarbinnen het EU-recht van toepassing is. Welke rechtsmiddelen en instrumenten zijn er beschikbaar, en wat is de rol van de verschillende Europese instellingen? Maar ook wordt de vraag beantwoord over de doorwerking van het EU-recht in de nationale rechtsordes van de lidstaten, en met name op fiscaal terrein.

Na een algemene uiteenzetting wordt besproken wat de gevolgen zijn van het EU-recht op de directe belastingen voor natuurlijke personen en ondernemingen. Op de meeste deelonderwerpen heeft nog geen harmonisatie plaatsgevonden. Hierbij dient de nationale fiscale bepaling als uitgangspunt te worden genomen bij de vraag of al dan niet sprake is van een inbreuk op het EU-recht. Talloze voorbeelden worden beschreven, waaronder de invloed van het EU-recht bij aftrekposten, exitheffingen, renteaftrekbeperkingen en verliesverrekening.

Recente ontwikkelingen in Europese rechtsvormen, CCCTB en de bankenbelasting
Vervolgens wordt ook de invloed van EU-recht op andere fiscale rechtsgebieden, zoals sociale zekerheid, pensioenen en formeel belastingrecht behandeld.
Op enkele gebieden binnen de fiscaliteit heeft echter wel harmonisatie plaatsgevonden. Deze worden in een volgend hoofdstuk behandeld. Het betreft met name grensoverschrijdende dividenduitkeringen, fusies en betalingen van rente en royalty’s. Maar ook de harmonisatie op het gebied van de indirecte belastingen (btw en douane) zullen kort worden behandeld. Invloed van EU-recht beperkt zich echter niet tot discussies over de vier vrijheden en harmonisatie. Ook staatssteun vormt een wezenlijk onderdeel van de fiscale rechtspraktijk en kan derhalve niet onbelicht blijven. Dit geldt tevens voor een aantal geselecteerde actuele onderwerpen die in de (nabije) toekomst mogelijk van wezenlijk belang voor de fiscale praktijk zullen worden. Hierbij kan worden gedacht aan de geharmoniseerde grondslag voor de vennootschapsbelasting (CCT B) en de bankenbelasting.

Voor wie?
Europees belastingrecht
is een handzaam boekje voor iedere belastingadviseur die met grensoverschrijdende activiteiten in aanraking komt. Het bevat een overzicht op hoofdlijnen van fiscale problemen vanuit een Europeesrechtelijke context, dit alles voorzien van veel voorbeelden.

Over de auteur
Mr. J.J.A.M. Korving LL.M. is als EU-recht specialist verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van Deloitte Belastingadviseurs BV. Daarnaast is hij docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Product details
Bestelcode 9789012387033
Productsoort Boek
Aantal pagina's 290
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) mr. J.J.A.M. Korving LL.M.

Uw bestelling

Europees belastingrecht
excl. btw € 28,94 incl. btw € 31,54
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht