Handleiding het kind als getuige

Karina Dekens, Jannie van der Sleen

Handleiding Het kind als getuige is niet alleen een geschikt naslagwerk voor iedere rechercheur die kinderen moet horen, maar ook voor leden van het Openbaar Ministerie, leden van de rechterlijke macht en leden van de advocatuur die te maken hebben met deze materie.

  • Boek
  • 170 pagina's
  • Bestelcode 9789035246843
Omschrijving
Het verhoor van een kind vraagt een andere aanpak dan het verhoor van een volwassene. Kinderen zijn gemakkelijker te beïnvloeden dan volwassenen, hetgeen een extra zorgvuldige gesprekstechniek vraagt van de verhoorder. Om een kind zijn eigen verhaal te laten vertellen, dient een verhoorder zijn gedrag af te stemmen op het niveau van het kind. Hierbij maakt het groot verschil of het een kind van vier of twaalf jaar betreft. Aan welke voorwaarden dient een goed verhoor van een kind te voldoen? Wat kun je – vanuit ontwikkelingspsychologisch oogpunt – verwachten van kinderen van verschillende leeftijden? Hoe voorkom je ongewenste beïnvloeding? Hoe wordt de waarde van een verklaring van een kind beoordeeld?

Het scenariomodel
Dit boek geeft antwoord op bovenstaande vragen en beschrijft het ‘scenariomodel’; een verhoormodel zoals dat wordt onderwezen aan de Politieacademie. Het ‘scenariomodel’ is de afgelopen 20 jaar steeds verder ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. Het model heeft tot doel een zo volledig en accuraat mogelijke verklaring van een kind te verkrijgen met als belangrijk uitgangspunt dat het kind niet wordt geschaad. De in de handleiding beschreven werkwijze is ook zeer bruikbaar voor het horen van verstandelijk beperkte getuigen.

Onmisbaar voor...
Handleiding Het kind als getuige is onmisbaar voor de zedenrechercheur die is belast met deze belangrijke taak. Maar dit boek is ook een handig naslagwerk voor leden van het Openbaar Ministerie, leden van de rechterlijke macht en leden van de advocatuur die te maken hebben met deze materie.

Over de auteurs
Karina Dekens is orthopedagoog en recherchepsycholoog. Zij is docent aan de Politieacademie, School voor Recherche.

Jannie van der Sleen is recherchepsycholoog en rechtspsycholoog. Zij werkt vanuit haar eigen bureau: Kinterview, advies- en trainingsbureau voor het forensisch interview.
Product details
Bestelcode 9789035246843
Productsoort Boek
Aantal pagina's 170
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort S-boek
Levertermijn 2 tot 3 werkdagen
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 13-06-2017
NUR code 600
Serie naam Het politievak inzichtelijk
Auteur(s) Karina Dekens Jannie van der Sleen
Editie 3e druk

Uw bestelling

Handleiding het kind als getuige
excl. btw € 36,35 incl. btw € 39,62
Levertijd: 2 tot 3 werkdagen
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht