Uw bestelling

Hebbende privilege van stede
excl. btw € 58,24

Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand

  • Online geen verzendkosten
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht

Hebbende privilege van stede

De verlening van stadsrechtprivileges in Holland en Zeeland in de 13e-15e eeuw

J.C.M. Cox

In dit boek is onderzocht welke rol de verlening van stadsrechtprivileges bij de totstandkoming van steden in Holland en Zeeland (13de - 15de eeuw) heeft gehad. Dit centrale thema is zowel vanuit een geschiedkundig als een rechtshistorisch perspectief benaderd.

  • Boek
  • 512 pagina's
  • Bestelcode 9789012573283
Omschrijving
Tussen 1213 en 1484 zijn op het grondgebied van de graafschappen Holland en Zeeland vele tientallen steden ontstaan, waardoor met name Holland in deze periode in hoog tempo transformeerde tot een ‘stedenland’. In dit boek is onderzocht welke rol de verlening van stadsrechtprivileges bij de totstandkoming van steden in Holland en Zeeland (13de - 15de eeuw) heeft gehad.

Stadsrechtprivileges
Dit centrale thema is vanuit zowel een geschiedkundig als een rechtshistorisch perspectief benaderd. Zo is er gekeken naar de historische omstandigheden waaronder de betreffende stadsrechten zijn verleend (als een politiek instrument) en of de stadsheer of juist de stedelingen de initiatiefnemer(s) zijn geweest. Ook worden de feitelijke bepalingen van die stadsrechtoorkonden in beeld gebracht en zijn de vier steden in Friesland in beeld gebracht die in deze periode Hollandse stadsrechten hebben gekregen.

In de bijlage zijn alle stadsrechtoorkonden van de zestig onderzochte steden integraal opgenomen met inbegrip van een hertaling van de Latijnse dan wel Middelnederlandse teksten.

Door recente maatschappelijke en historiografische ontwikkelingen wint de geschiedenis van stad en stedelijkheid aan interesse. Tot op de dag van vandaag wordt het stadsrecht gezien als een voornaam teken van de stedelijke identiteit.

Over de auteur
Joost C.M. Cox (1955) is gemeentesecretaris van Alkmaar (stadsrecht van 1254).
Product details
Bestelcode 9012573289
Productsoort Boek
Aantal pagina's 512
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel De verlening van stadsrechtprivileges in Holland en Zeeland in de 13e-15e eeuw
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
Beschikbaarheidcode
Handmatig N
Publicatiedatum 24-06-2011
Auteur(s) J.C.M. Cox