ITeR 76: Anoniem communiceren: van drukpers tot weblog

Een onderzoek naar de bescherming van anonieme openbare communicatie

Anton Ekker

Het moderne communicatieproces kenmerkt zich in toenemende mate door de aanwezigheid van registratie en controle. Vanuit juridische perspectief leidt deze ontwikkeling tot uiteenlopende vraagstukken rondom de identificeerbaarheid en de anonimiteit van communicerende burgers. Dit onderzoek behandelt een aantal van deze vraagstukken.

  • Boek
  • 240 pagina's
  • Bestelcode 9789012112567
Omschrijving
Een onderzoek naar de grondrechtelijke bescherming van anonieme openbare communicatie

Registratie en controle kenmerken in toenmende mate het moderne communicatieproces. Vanuit juridisch perspectief leidt deze ontwikkeling tot uiteenlopende vraagstukken rondom de identificeerbaarheid en de anonimiteit van communicerende burgers.

Vraagstukken en analyse
Deze uitgave behandelt een aantal van de vraagstukkenrondom de identificeerbaarheid en anonimitei in onze maatschappij. U hebt hiermee een uitgave waarin geanalyseerd wordt wat de grondrechtelijke argumenten zijn voor bescherming van anonieme communicatie. Ook beschrijft de auteur hoe anonimiteit in het communicatieproces is gereguleerd.

Amerikaans en Nederlands recht
Bij de behandeling van dit onderwerp komt onder andere het Amerikaanse recht aan de orde. In de VS is als uitvloeisel van het "First Amendment" namelijk een recht op anonieme meningsuiting erkend. De rest van het onderzoek richt zich op Nederlands recht. Allereerst wordt de historische betekenis van anonieme geschriften in Nederland geschetst. Vervolgens komt de juridische positie van drukkers, uitgevers en journalisten naar voren. De laatste hoofdstukken gaan dieper in op actuele vraagstukken rondom anonimiteit in de informatiesamenleving. Zo worden de gevolgen van digitalisering en elektronische gegevensverwerking in het communicatieproces besproken. Ook wordt bekeken in hoeverre het gegevensbeschermingsrecht de anonimiteit van eindgebruikers waarborgt. Ten slotte wordt aandacht besteed aan de geldende regelgeving en rechtspraak omtrent de verstrekking van identificerende gegevens door telecom- en internetproviders.

Achtergrond
Dit onderzoek werd, door de heer Anton Dekker, geschreven in het kader van het Nationaal Programma voor Informatietechnologie en Recht (ITeR). Het werd afgesloten in augustus 2005. Een deel van het onderzoek werd verricht in de VS. De auteur begon het onderzoek als scriptie en resulteerde in een promotieonderzoek.

Product details
Bestelcode 9789012112567
Productsoort Boek
Aantal pagina's 240
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Een onderzoek naar de bescherming van anonieme openbare communicatie
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 16-01-2006
NUR code 820
Serie naam ITER reeks
Auteur(s) Anton Ekker

Uw bestelling

ITeR 76: Anoniem communiceren: van drukpers tot weblog
excl. btw € 48,06 incl. btw € 52,39
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht