ITeR 79: Openbaarheid in het internettijdperk

ITeR 79

Simone van der Hof, Colette Cuijpers, Mireille van Eechoud, Serge Gijrath, Maurice Schellekens

Het in dit boek beschreven onderzoek gaat over de invloed van ICT op juridische concepten van openbaarheid. Openbaarheidsconcepten komen in vele gedaanten in de Nederlandse wetgeving voor

  • Boek
  • 204 pagina's
  • Bestelcode 9789012115810
Omschrijving
Wat is de invloed van ICT op de juridische concepten van openbaarheid?
Het in dit boek uit de ITER-reeks beschreven onderzoek gaat over de invloed van ICT op juridische concepten van openbaarheid. Openbaarheidsconcepten komen in vele gedaanten in de Nederlandse wetgeving voor. Zo verbindt bijvoorbeeld de Auteurswet bepaalde rechtsgevolgen aan het begrip ‘openbaarmaken’, speelt het onderscheid tussen openbare en vertrouwelijke communicatie in verscheidene wetten, zoals de Grondwet, een rol, legt de Telecommunicatiewet rechten en plichten op aan aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken en -diensten en vormt het concept an sich een aanknopingspunt voor de legitimatie van bestuurlijk en strafrechtelijk overheidsingrijpen.

Welke ontwikkelingen komen naar voren in het onderzoek?
Aanleiding voor het onderzoek is de veronderstelling dat openbaarheidsconcepten als gevolg van technologische ontwikkelingen veranderen. Deze veronderstelling wordt gevoed door tendenzen als deterritorialisering, het ontstaan van nieuwe relaties tussen personen, de steeds eenvoudiger wordende toegankelijkheid van informatie en de afnemende mogelijkheid om informatiestromen te controleren. Uit het onderzoek komen enkele opmerkelijke tendenzen en kwesties naar voren als gevolg van technische ontwikkelingen. Een ervan is schaalvergroting, waardoor er een enorme verruiming van de openbaarheid heeft plaatsgevonden. Een andere interessante ontwikkeling is de dematerialisering van de fysieke openbaarheid, zodat de nadruk steeds meer komt te liggen op gegevensopenbaarheid. Verder is gebleken dat zowel techniekafhankelijke als -onafhankelijke bepalingen problemen met zich mee kunnen brengen. Technologische ontwikkelingen kunnen het openbaarheidsconcept uitdagen, waardoor soms bezinning op eerder gemaakte keuzes en de positie van nieuwe technologieën noodzakelijk is.

Dit onderzoek werd geschreven in het kader van het Nationaal Programma voor Informatietechnologie en Recht (ITeR).
Product details
Bestelcode 9012115817
Productsoort Boek
Aantal pagina's 204
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel ITeR 79
Boeksoort W-boek
Prijs incl. BTW 48.52
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
Beschikbaarheidcode
Handmatig N
NUR code 820
Serie naam Iter reeks
Auteur(s) Simone van der Hof Colette Cuijpers Mireille van Eechoud Serge Gijrath Maurice Schellekens

Uw bestelling

ITeR 79: Openbaarheid in het internettijdperk
excl. btw € 45,77 incl. btw € 48,52
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
  • Online geen verzendkosten
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht