Eerlijk delen in de fiscale jungle

Oratie Otto Marres

Prof. mr. O.C.R. Marres

In zijn oratie stelt Otto Marres dat deze problematiek moet worden begrepen in de context van de internationale verdeling van de grondslag waarover vennootschapsbelasting wordt geheven.

  • Boek
  • 56 pagina's
  • Bestelcode 9789012389815
Omschrijving
De bijdrage van multinationale ondernemingen aan de opbrengst van de vennootschapsbelasting leidt geregeld tot verwoede discussies in het publieke debat. Bij velen bestaat de indruk dat sprake is van belastingontwijking op ruime schaal.

Inhoud
In zijn oratie stelt Otto Marres dat deze problematiek moet worden begrepen in de context van de internationale verdeling van de grondslag waarover vennootschapsbelasting wordt geheven. Binnen de directe belastingen zijn staten soeverein: elke staat heeft zijn eigen belastingstelsel. De verdeling van de grondslag wordt deels bepaald door regelgeving – waaronder belastingverdragen en EU-recht – en deels door economische factoren, met name de fiscale concurrentiekracht van staten. Staten spelen in dit verhaal een dubbelrol. Enerzijds scherpen zij hun wetgeving aan om grondslaguitholling te voorkomen, anderzijds concurreren zij met hun belastingstelsel om activiteiten aan te trekken. Wanneer winst te hoog wordt belast kan dat leiden tot verplaatsing van activiteiten. Om een redelijke opbrengst te genereren van de activiteiten die daadwerkelijk verbonden zijn aan hun grondgebied, dienen staten enerzijds uitholling van de grondslag te voorkomen en anderzijds hun concurrentiekracht te handhaven.

Auteur
prof.mr. O.C.R. Marres
Product details
Bestelcode 9789012389815
Productsoort Boek
Aantal pagina's 56
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Oratie Otto Marres
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) Prof. mr. O.C.R. Marres

Uw bestelling

Eerlijk delen in de fiscale jungle
excl. btw € 26,75 incl. btw € 29,16
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht