Kijk zelf maar

Beeldgebruik in de rechtspleging

Paul van den Hoven

Als foto, film, animatie of grafische presentatie spelen beelden toenemend een rol in de rechtspleging. Ze worden gewaardeerd maar roepen ook onrust op. Wat moeten we ermee in de rechtszaal? Wat willen we wel en juist niet? Dit boek levert de achtergronden voor dit debat.

  • Boek
  • 120 pagina's
  • Bestelcode 9789012385954
Omschrijving
De foto op de omslag toont drie jongens en een aantal volwassenen in een pose voor de deur van een winkel; de jongen steekt de sleutel in het slot. Dat is waar. Maar deze prachtige foto doet zoveel meer. Deze foto ontlokt vele verhalen, haast voor elk die hem bekijkt weer iets andere. En hij emotioneert, vertedert, doet wellicht verlangen naar vroeger. Daarom is hij gekozen.

Beelden ontlokken en emotioneren, maar spreken zelf niet. U maakt een vertelling die u beroert, maar wie kunt u daar nu op aanspreken, voor wiens rekening komt dit? Beelden, veelal veel minder mooi dan deze foto, spelen toenemend een rol in de rechtspleging, als foto, film, animatie, grafische presentatie. Ze worden gewaardeerd maar roepen ook enige onrust op, wellicht door wat we hier zien. Ze zijn niet een pleidooi dat zin voor zin kan worden toegerekend aan wie hem uit, maar een op het eerste gezicht veel minder grijpbaar communicatieproces. Dat leidt tot debat; wat moeten we ermee in de rechtszaal, wat willen we wel en wat willen we niet? Dit boek levert de achtergronden voor dit debat. Hoe werken beelden, welke fabels erover snijden hout, welke zijn onzin en welke vertellen meer over een gebrek aan inzicht in de werking van dat zo vertrouwde woord dan dat ze iets over beelden zeggen? Toegesneden op de rechtspleging, rijk geïllustreerd met voorbeelden uit de wereld van het recht.

Paul van den Hoven is hoogleraar Taal en Communicatie aan de universiteiten van Utrecht en Tilburg. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Nederlands Recht en publiceert al vele jaren regelmatig over juridische argumentatie. Ook adviseert hij hierover juridische en semi-juridische instituties. In mei 2009 hield hij een oratie Beeld Taal, het product van een voortdurende fascinatie.

eBook
Een eBook Van deze uitgave is beschikbaar via bol.com
Product details
Bestelcode 9789012385954
Productsoort Boek
Aantal pagina's 120
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Beeldgebruik in de rechtspleging
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 824
Auteur(s) Paul van den Hoven

Uw bestelling

Kijk zelf maar
excl. btw € 34,82 incl. btw € 37,95
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht

Andere klanten bestelden ook: