Nieuwe techniek, nieuwe zorg

Pre-advies VGR 2018

mr. E.J. Oldekamp, prof. dr. M.C. de Vries, mr. M.F. van der Mersch

Technologische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Met E-health, wearables, en gezondheidsapps kan gezondheidswinst geboekt worden door continue monitoring aan het lichaam van medische parameters en ingrijpen nog vóór een ziekte is ontstaan. Ook op het gebied van procreatie schrijdt de techniek voort. Denk aan het genetisch modificeren van een embryo of operaties aan de foetus buiten de baarmoeder. Nieuwe medische technieken vragen steeds om een inbedding in het gezondheidsrecht, om een antwoord met ‘juridisch gezag’, waarbij vertrouwde begrippen soms opnieuw moeten worden doordacht.

  • Boek
  • 148 pagina's
  • Bestelcode 9789012401968
Omschrijving
In het eerste deel van het preadvies bespreken auteurs Oldekamp en De Vries het ingrijpen in menselijke stamcellen, pre-implantatie embryo’s en foetussen. Ze analyseren de juridische kaders waarbinnen nieuwe voortplantingstechnieken ontwikkeld of juist geremd worden en brengen de normatieve vragen die deze ontwikkelingen oproepen in kaart.

In het tweede deel van Van der Mersch komt de patiënt van de toekomst in beeld. Hij is steeds beter geïnformeerd en kan de meeste informatie over zijn gezondheid zelf verzamelen. Een analyse van zijn DNA bestelt hij via internet. Zijn gezondheid wordt gemonitord met wearables. Een hulpverlener komt er niet meer aan te pas. De auteur onderzoekt welke gevolgen die ontwikkelingen hebben voor de juridische relaties tussen de patiënt en zijn hulpverleners

Mr. E.J. Oldekamp is docent gezondheidsrecht en promovendus bij de sectie Ethiek & Recht van de gezondheidszorg van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Prof. dr. M.C. de Vries is kinderarts en hoogleraar Normatieve aspecten van de geneeskunde aan de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum en hoofd van de sectie Ethiek & Recht van de gezondheidszorg.

Mr. M.F. van der Mersch is advocaat bij Velink & De Die advocaten te Amsterdam.
Product details
Bestelcode 9789012401968
Productsoort Boek
Aantal pagina's 148
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Pre-advies VGR 2018
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 20-04-2018
NUR code 822
Serie naam Pre-advies Vereniging voor Gezondheidsrecht
Hoofdredactie Vereniging voor Gezondheidsrecht
Auteur(s) mr. E.J. Oldekamp prof. dr. M.C. de Vries mr. M.F. van der Mersch
Editie 2018

Uw bestelling

Nieuwe techniek, nieuwe zorg
excl. btw € 40,37 incl. btw € 44,00
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht

Andere klanten bestelden ook: