1. Waarom stopt Sdu met SBO?
Sdu kiest vanuit strategische overwegingen voor een focus op het online en offline uitgeven van vakinformatie.

2. Per wanneer is SBO niet meer beschikbaar? 
Vanaf oktober 2015 brengt SBO geen nieuwe updates en geen nieuwe edities meer uit. De voorgaande edities kunt u wel blijven gebruiken.

3. Wat betekent dit voor klanten die momenteel gebruik maken van SBO?
Klanten die SBO gebruiken zullen vanaf belastingjaar 2015 gebruik moeten maken van een ander pakket. Wij hebben een samenwerking met Elsevier Nextens, waardoor de overgang van SBO naar de cloud-omgeving of desktop variant via migratie-software en helpdesk-ondersteuning zo soepel mogelijk verloopt. Uiteraard zijn klanten ook vrij om voor een ander pakket te kiezen.

4. Welk alternatief wordt er geboden aan de huidige klanten van het SBO-pakket?
Wij bieden een alternatief en dat is de cloud-programma’s of desktop-software van Elsevier Nextens. In samenwerking met Elsevier ontwikkelen wij een migratietool waarmee de overgang zo goed en soepel mogelijk verloopt. Met deze migratietool worden uw gegevens overgezet, kunt u gegevens van de aangifte 2014 uit SBO gebruiken voor conversie naar de aangifte 2015 in Elsevier. Daarnaast zult u tijdens de uitvoer van de migratie worden ondersteund door het migratieteam.

5. Wat zijn de afspraken tussen Sdu en Reed Business hierover?
Het staat klanten vrij over te stappen naar een pakket van hun keuze. Elsevier biedt echter een overstapservice om de overgang naar hun aangifteprogramma’s zo eenvoudig mogelijk te maken.

6. Welke voordelen biedt een migratie naar de cloudprogramma’s van Nextens?
U werkt na een migratie naar Nextens meteen online. U hoeft daarmee geen installatie van nieuwe releases meer te doen. Dat gaat volledig vanzelf. Het enige wat u nodig heeft is een internet verbinding en een browser op uw pc of laptop. U kunt dus overal bij uw data. Wij zorgen voor een zo goed mogelijke migratie vanuit SBO naar Nextens. Uw relaties worden met onze migratietool overgezet, net als de aangifte omschrijvingen uit 2014, zodat u een conversie naar 2015 kunt doen zoals u dat gewend was in SBO.

7. Kan ik bij Elsevier Nextens kiezen tussen een cloudoplossing en een desktopversie?
Elsevier Nextens biedt 2 varianten:
- Een cloudoplossing. Alle data staat goed beveiligd online.
- Desktop-variant. Deze versie zal in de toekomst niet meer worden ondersteund. Voor kantoren met meerdere becons waarbij de beveiliging geen cloud-oplossing toestaat wordt de desktop-variant nog wel aangeboden en ondersteund.

8. Hoe ga ik mijn F biljet 2015 en mijn VA 2016 verwerken?
Met SBO kon u dit doen met behulp van de oktober release. Deze zal niet meer verschijnen . Wij adviseren u het F biljet 2015 en de VA 2016 te verwerken met  de cloud-programma’s of desktop-software van Elsevier Nextens.

9. Biedt Sdu ook overstapservice voor andere pakketten dan die van Elsevier Nextens?
Nee,  er wordt alleen een overstapservice geboden bij een overstap naar naar de pakketten van Elsevier Nextens

10. Kan ik op dit moment nog klant worden van SBO?
Nee, Omdat Sdu stopt met SBO wordt dit product niet langer verkocht.

11. Wat voor impact heeft de migratie op mijn organisatie?
Uw organisatie zal vanaf belastingjaar 2015 en voorlopige aangifte 2016 een nieuw aangiftepakket gaan gebruiken. Als u overgaat naar een pakket van Elsevier hebben wij daar een migratietool voor beschikbaar en ondersteunen wij u met een speciaal migratieteam. Wij denken dat de overgang van SBO naar Elsevier vrij soepel zal verlopen. Het aangiftepakket van Elsevier werkt heel intuïtief. Maar voor klanten die dat willen biedt Elsevier Nextens gratis trainingswebinars en persoonlijke trainingen bij u op kantoor.Uw organisatie kan met hetzelfde PKI-certificaat blijven werken. U hoeft daar geen actie voor te ondernemen. Heeft u een hele specifieke inrichting in SBO die in de migratie naar Elsevier niet zomaar meegaat, dan staat het migratieteam klaar om u te helpen

12. Welke data wordt gemigreerd van SBO naar Elsevier?
De migratietool zal automatisch de relatiegegevens migreren naar de online omgeving of desktopprogramma’s van Elsevier Nextens. Daarnaast zullen de gegevens die u normaal gesproken converteert in SBO naar het nieuwe belastingjaar zoveel mogelijk worden meegenomen. BTW gegevens worden niet meegenomen in de migratietool gezien de kleine hoeveelheid aan data.

13.  Hoe ziet de overstapservice naar Nextens eruit?
Het team van SBO en Elsevier Nextens bieden een gratis overstapservice waarbij u  begeleid wordt in het overzetten van uw gegevens naar Nextens. Een helpdeskmedewerker neemt telefonisch contact met u op en kijkt via de teamviewertool mee op uw computer. Hij/zij zal dan samen met u de mgiratie van uw gegevens verzorgen. Wanneer u daarna met Nextens start, zult u ondersteund worden door overzichtelijke handleidingen, gratis trainingswebinars en indien gewenst een persoonlijke training bij u op kantoor. Hiermee zorgen we ervoor dat de overstap zo soepel mogelijk verloopt.

14. Wat zijn de kosten per aangifte na het overstappen op Nextens?
De prijsafspraken die nu gelden voor uw SBO-pakket zijn het uitgangspunt voor de prijs die u betaalt voor een vergelijkbaar pakket van Elsevier Nextens

15. Blijf ik toegang houden tot de eerdere aangiftejaren die ik in SBO heb verwerkt? 
Ja, u blijft toegang houden tot SBO. Het pakket is van u en staat op uw omgeving geïnstalleerd. U kunt alle aangiftejaren gewoon blijven benaderen en aangiften insturen met SBO tot aan belastingjaar 2014.

16. Vanaf wanneer kan ik migreren naar Nextens?
De maanden november en december 2015 zullen in het teken staan van de migratie. U kunt dit zelf doen, maar wij kunnen ook een afspraak maken zodat het migratieteam u stap voor stap door de migratiestappen begeleid. Deze overstapservice is kosteloos.

17. Welk pakket (SBO of Nextens) gebruik ik in het laatste kwartaal 2015?
In het laatste kwartaal van 2015 zult u waarschijnlijk 2 pakketten gebruiken. - SBO voor de aangiften 2014 die u nog moet afhandelen en - Elsevier voor de voorlopige aangifte 2016 en de F biljetten 2015. Daarnaast vraagt u met Elsevier nieuwe machtigingen aan voor 2016, als die niet met de automatische verlenging zijn meegelopen in de zomer.

18. Bij wie kan ik terecht met vragen over SBO?
Onze helpdesk is voor u beschikbaar via sbo@sdu.nl. Wanneer u heel specifieke vragen heeft zal de helpdesk een specialist vragen contact met u op te nemen.U kunt hen bereiken via sbo@sdu.nl of via 070- 378 08 15.

19. Bij wie kan ik terecht met vragen over de migratie?
Voor de migratie richten wij een speciaal migratieteam op. De contactgegevens van dit team zijn vanaf oktober 2015 bekend. Dat zullen wij breed communiceren.

20. Bij wie kan ik terecht met vragen over Nextens?
Met vragen over Nextens kunt u terecht bij de helpdesk van Elsevier. U kunt hen bereiken op tel. 0314 – 358 356 of via elseviernextens@reedbusiness.nl.

21. Heeft de migratie gevolgen voor mijn certificaat?
De migratie heeft geen gevolgen voor uw certificaat. U hoeft dus geen nieuw certificaat aan te vragen. Uw huidige certificaat kan in Elsevier Nextens desktop en online worden opgegeven, zodat de communicatie met Digipoort / Belastingdienst normaal kan blijven verlopen.

22. Welke gevolgen heeft de migratie voor het ophalen van SBA’s?
Na de migratie zullen alle SBA’s van belastingjaren vóór 2015 gewoon door SBO binnengehaald worden. De SBA’s vanaf het belastingjaar 2015 komen na de migratie binnen in Elsevier Nextens online of desktop. Dit is mogelijk omdat het aanvragen van SBA’s bij Digipoort per belastingsoort en per belastingjaar gedaan kan worden.

Bij de migratie wordt het binnenhalen van SBA’s door SBO voor belastingjaar 2015 uitgezet. Het kan zijn dat u nog SBA’s ontvangt van voorlopige aanslagen inkomstenbelasting (VA IB) 2015 die u met SBO heeft ingediend. Deze SBA’s van de VA IB 2015 zullen niet in SBO maar in Elsevier Nextens terecht komen. Wij gaan er vanuit dat het aantal SBA’s voor VA IB 2015, waarvoor u nog aanslagen ontvangt in het laatste kwartaal, minimaal zullen zijn.

23. Wat voor invloed heeft de migratie op de machtigingen voor SBA en VIA?
De migratie heeft geen invloed op uw machtigingen. Deze worden namelijk door Digipoort geregistreerd op basis van uw certificaat. Aangezien de migratie uitgevoerd kan worden met hetzelfde certificaat hoeft u dus ook geen nieuwe machtigingen aan te vragen. Zowel SBO als Elsevier Nextens online en desktop gebruiken de beschikbare machtigingen zoals bij Digipoort geregistreerd. Na de migratie zal Elsevier Nextens (online en desktop) ervoor zorgen dat reeds bestaande en actieve machtigingen voor belastingjaren 2015 en 2016 zichtbaar worden in het pakket.

24. Heeft de migratie invloed op de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)?
De migratie heeft geen invloed op het ophalen van de VIA. SBO en Elsevier Nextens kunnen de VIA gegevens met het certificaat ophalen bij Digipoort. De VIA gegevens vanaf belastingjaar 2015 zullen in Elsevier Nextens online en desktop worden ingelezen en de VIA gegevens van de belastingjaren daarvoor in SBO. Dit uiteraard voor de gegevens waarvoor een VIA machtiging beschikbaar is.