Wetenschappelijk onderzoek in de zorg

Pre-Advies 2010 van de Vereniging voor Gezondheidsrecht

mr.dr. M.C. Ploem, mr. Y.M. Koster-Reidsma, prof.dr. D.P. Engels

Dit preadvies geeft een overzicht van de historie en achtergrond van de huidige regelgeving over medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Ook worden er een aantal specifieke onderwerpen uitgelicht en doen de auteurs aanbevelingen voor de regulering.

  • Boek
  • 210 pagina's
  • Bestelcode 9789012383547
Omschrijving
Bij medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen zijn verschillende belangen in het geding: de rechten van patiënten en proefpersonen enerzijds en de maatschappelijke betekenis van het onderzoek anderzijds. Hoe vinden we de juiste balans tussen deze belangen? Vaak spitst deze discussie zich toe op de positie van kwetsbare proefpersonen, zoals minderjarigen of wilsonbekwame patiënten. Maar ook de zorgvuldigheid in het algemeen blijft aandacht vragen, zoals recent in de zogenaamde probiotica-affaire. In deel 1 van dit preadvies schetsen prof. mr. dr. D.P. Engberts en mr. Y.M. Koster-Reidsma de historie en de achtergrond van de huidige regelgeving over medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Vervolgens behandelen zij een aantal actuele onderwerpen en doen zij aanbevelingen voor de regulering.

De discussie over de juridische aspecten van wetenschappelijk onderzoek met gegevens, lichaamsmateriaal en biobanken staat sterk in het teken van privacy. Deze discussie is in een ander licht komen te staan door de steeds verdergaande mogelijkheden om gegevens elektronisch op te slaan en te verspreiden. Specifieke vragen worden opgeroepen door de komst van de zogenoemde biobanken, waarin gegevens of lichaamsmateriaal voor toekomstig onderzoek worden opgeslagen. In dit deel van het preadvies laat mr. dr. M.C. Ploem zien dat van een samenhangend en uitgekristalliseerd wettelijk kader nog onvoldoende sprake is. Een van de suggesties die zij doet, is om de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) te verbreden tot al het medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Prof. mr. dr. D.P. Engberts is hoogleraar Normatieve aspecten van de geneeskunde aan de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum en hoofd van de sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg.

Mr. Y.M. Koster-Reidsma is onderzoeker en docent gezondheidsrecht bij de sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Mr. dr. M.C. Ploem is docent en onderzoeker gezondheidsrecht bij het Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam.
Product details
Bestelcode 9789012383547
Productsoort Boek
Aantal pagina's 210
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Pre-Advies 2010 van de Vereniging voor Gezondheidsrecht
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 822
Auteur(s) mr.dr. M.C. Ploem mr. Y.M. Koster-Reidsma prof.dr. D.P. Engels

Uw bestelling

Wetenschappelijk onderzoek in de zorg
excl. btw € 32,80 incl. btw € 35,75
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden

Let op, de levertijd van boeken kan iets langer zijn dan normaal, i.v.m. verhuizing van ons magazijn.