Naar de inhoud

Veiligheidsprofessionals, kwaliteitsmanagers & inkopers

De zorg voor de veiligheid van mens en omgeving gaat tegenwoordig niet meer over “minder kwaad doen”. Het gaat over “meer goed doen”.

JES! - Campagne - HSE - voor elke fase van je ESG reis
JES! - HSE - Voor elke fase van je ESG reis
Scroll direct naar:
 • Governance

  Interne beprijzing van biodiversiteit en ecosystemen

 • Strategie

  Het plan dat ertoe leidt dat er vanaf 2030 geen nettoverlies aan biodiversiteit wordt veroorzaakt, en na 2050 een nettowinst.

 • Impact-, risico- en kansenmanagement

  Materiële risico's van biodiversiteit en beleid voor management

 • Doelstellingen en prestatiemetingen

  Financiering van projecten om risico's en schade aan biodiversiteit en ecosystemen buiten de eigen waardeketen te beperken

Meer goed doen door veilige en duurzame keuzes

Binnen iedere organisatie zijn de verantwoordelijkheden natuurlijk anders verdeeld en verschillen de bijbehorende functietitels. Maar veiligheid en duurzaamheid staan altijd centraal bij de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor veiligheid, kwaliteit en inkoop.

 • Environment: Thema’s als klimaatverandering, verontreiniging en grondstoffengebruik

 • Social: Thema’s als eigen personeel, medewerkers in de waardeketen en consumenten/eindgebruikers

 • Governance: Bedrijfsvoering

Dat organisaties goed voor hun mensen en omgeving moeten zorgen, is voor jou dus hoogstwaarschijnlijk vanzelfsprekend. Het is vervolgens jouw verantwoordelijkheid om deze doelstelling te vertalen naar helder en uitvoerbaar beleid. Jij maakt daarbij de meest verantwoorde keuzes voor de werknemers en de omgeving van jouw organisatie. Waarbij je zowel veiligheid als duurzaamheid in het oog houdt. Samen met jou, voelen wij de urgentie en verantwoordelijkheid om dit goed te doen.

Vanuit de Europese Unie wordt het belang van veilige en duurzame keuzes voor de mens en omgeving van jouw organisatie nu ook onderschreven, door de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

JES! Voor elke fase van jouw ESG reisJES! - Wij zijn er voor elke fase van jouw ESG reis
JES! - Voor elke fase van jouw ESG reis
JES! - HSE en inkoper - Start jouw ESG reis hier

De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive

De CSRD verplicht bedrijven om gedetailleerd te rapporteren over hun duurzaamheidsdoelen en milieu-impact. In totaal zijn er twaalf onderwerpen waarop bedrijven moeten rapporteren. Twee onderwerpen zijn generiek voor de organisatie en de overige tien onderwerpen zijn verdeeld over drie pijlers: Environment, Social en Governance (ESG)

Sommige onderwerpen zijn verplicht, andere hoeven alleen in de rapportage te staan als ze relevant zijn voor de organisatie. Om te bepalen welke onderwerpen in de rapportage opgenomen moeten worden, moet je een dubbele materialiteitsanalyse uitvoeren. Als je actief lid bent van het ESG/CSRD-team binnen jouw organisatie, zal je hier ook mee te maken krijgen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat deze analyse door een ander team wordt uitgevoerd en jij alleen data hoeft aan te leveren. Wil je meer weten over de dubbele materialiteitsanalyse? Klik dan hier. Wil je meer weten over de CSRD?

Impact op jouw werkproces

Als (mede)verantwoordelijke voor de veiligheid, kwaliteit en/of inkoop binnen jouw organisatie, is de kans groot dat jij vragen zal krijgen over de environment-thema’s. Dit valt immers binnen jouw expertise. 

Je kan op drie manieren in aanraking komen met de CSRD: 

 • Vragen van afnemers: Jouw organisatie levert producten en/of diensten aan organisaties die volgens de CSRD-richtlijn moeten rapporteren of zich hierop voorbereiden

 • Nu rapportageplichtig: Jouw organisatie moet over de activiteiten in 2025 een rapportage aanleveren volgens de CSRD-richtlijn

 • Later rapportageplichtig: Jouw organisatie hoeft nu nog niet te rapporteren volgens de CSRD-richtlijn, maar moet dit over een aantal jaar wel en bereid zich hierop voor

Als jouw organisatie op één van de bovenstaande manieren in aanraking komt met de CSRD, is de kans groot dat jij hierbij betrokken zal raken. Vanuit jouw expertise met de environment-thema’s kan jij immers de juiste data aanleveren waarop de rapportage of het antwoord op de klantvraag wordt gebaseerd. Klik hier voor meer informatie over de rol van data onder de CSRD. Realiseer je wel dat dit een enorme klus zal zijn. Daarom heeft Sdu een drietal oplossingen gebouwd om jou en het ESG-team hierbij te ondersteunen. 

Wil je weten hoe jij met de CSRD in aanraking komt? Krijg binnen 5 minuten een antwoord op deze vraag, via onze Risicoscan.

JES! - Campagne - ESG producten voor elke fase van jouw ESG reis
JES! - Begin je ESG reis hier
 • Stel in 2023 op proef een CSRD-rapportage op, zodat je klaar bent voor het echte werk in 2024!

  Marloes van den Berg
  Marloes van den BergChief Sustainability Officer - Koninklijke Jaarbeurs

Whitepaper Impactmeting

Meet de milieu-impact van jouw bedrijf; waarom moet dat, wat moet je meten en hoe begin je? Impactmeting is een manier om aan de CSRD-rapportagevereisten te voldoen. Download nu gratis onze whitepaper

JES! Whitepaper impactmetingen

Alle oplossingen

Sdu heeft een drietal innovatieve oplossingen ontwikkeld voor betrouwbare informatie over de CSRD, projectmanagement en de uiteindelijke dataverzameling. Zo heb jij de juiste ondersteuning bij deze nieuwe verantwoordelijkheden.

 • JES! Knowledge

  JES! Knowledge

  JES! Knowledge helpt je bij het begrijpen wat er nodig is voor een ESG-beleid en hierover te rapporteren volgens de CSRD. Het ondersteunt bij selecteren van doelstellingen en het voorbereiden van een plan van aanpak en houdt je up-to-date van de laatste wijzigingen en ontwikkelingen.

 • JES! Workflow

  JES! Workflow

  Met JES! Workflow leg je beleid, doelstellingen, verantwoordelijkheden, taken en data eenvoudig vast. Zo maak je inzichtelijk hoe de voortgang is op de ambities die de organisatie op gebied van ESG heeft en waar ruimte is voor verbetering.

 • JES! E-Data

  JES! E-Data

  JES! E-Data geeft je snel en eenvoudig grip op de eco kosten van de producten die jouw organisatie gebruikt en produceert. De berekening is gebaseerd op betrouwbare productdata en wetenschappelijk onderbouwde data uit de Idemat database.​

Bekijk producten

Verder praten over wat ESG en de CSRD voor jou betekent?

We snappen dat er door de invoering van de CSRD veel op je af kan komen. Daarom staan onze adviseurs klaar om je met je mee te denken. Of je nu aan het begin van je ESG en CSRD implementatie staat, of al initiatieven hebt lopen. We werken graag samen met jou aan een duurzame toekomst voor jouw organisatie.